Χαριλάου Τρικούπη: Ισχυρές αναταράξεις μέσω… Παρισίων – Τι έδειξε κρυφή δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ – Η δύσκολη θέση Ανδρουλάκη

 Χαριλάου Τρικούπη: Ισχυρές αναταράξεις μέσω… Παρισίων – Τι έδειξε κρυφή δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ – Η δύσκολη θέση Ανδρουλάκη

Η γαλλική συμμαχία Μελανσόν, Οικολόγων, Κομμουνιστών και εσχάτως και των Σοσιαλιστών αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό στο Παρίσι, αλλά στην Αθήνα παρατηρούνται ήδη οι πρώτες αναταράξεις στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Η Αριστερά στην Ελλάδα χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή στο ΚΙΝΑΛ όμως ήδη η «δεξιά» της Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές της στην ηγεσία με το εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος να εξελίσσεται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ με την «αριστερά».  

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η είδηση από το Παρίσι έσκασε στη Αθήνα αργά χθες το απόγευμα. Η προγραμματική συμφωνία για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας τον Ιούνιο μπροστά στον κίνδυνο νέας ανόδου της ακροδεξιάς και στην ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου του Προέδρου Μακρόν από την αντιπολίτευση για πολλούς ήταν αναπόφευκτη.

  • Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν τη σύμπραξη και είδαν στο λεγόμενο πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης να παίρνει σάρκα και οστά αυτό που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, τη δημιουργία της συμμαχίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων να συντάσσεται σε ενιαίο μέτωπο με κορμό Την Αριστερά.

Και μπορεί ήδη κάποιοι δημοσιολογούντες στην Ελλάδα ή και πολιτικά πρόσωπα να αναφέρονταν σε κόμματα όπως του Μελανσόν ή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας ως «ακροαριστερά» ωστόσο ήδη από το εγχώριο αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας το ΚΙΝΑΛ εκφράστηκε μια ακόμη πιο ακραία θέση σε σχέση με όσα έχουν ήδη ακουστεί.  

Δυο κόσμοι

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο η εξέλιξη αυτή σε μια ελεύθερη μετάφραση της δήλωσής του ερμηνεύεται ως ταφόπλακα στο Σοσιαλιαστικό Κόμμα καθώς χαρακτηρίζει την προγραμματική συμφωνία ως τον προδιαγεγραμμένο κατήφορο του συγκεκριμένου κόμματος.

  • «Πρόκειται για απόφαση που επί της ουσίας ακυρώνει τη μεγαλειώδη πορεία του κόμματος του Φρανσουά Μιτεράν και μετατρέπει τους σοσιαλιστές της Γαλλίας σε συνοδοιπόρους του ακραίου και επικίνδυνου λαϊκισμού».

Κι αυτό την ώρα που ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά και εν θερμώ τη στιγμή της επισημοποίησης της συμφωνίας στελέχη όπως ο Αλέξη Χαρίτσης έδιναν ένα πανηγυρικό χαρακτήρα στο θέμα μιλώντας για ιστορική εξέλιξη.

  • «Μπορεί να αποδειχθεί ιστορική. Το μεγαλύτερο πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης δείχνει τον δρόμο για προοδευτικές λύσεις στο σήμερα».

Κι αυτό την ώρα που το PES, το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει και το ΚΙΝΑΛ, αποδέχτηκε στο λογαριασμό του στο twitter τον εν δυνάμει κυβερνητικό συνασπισμό γράφοντας «χαιρετίζουμε τη συσπειρωτική δυναμική της γαλλικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το σοσιαλιστικό κόμμα (Γαλλίας) εν όψει των εκλογών».

Δύσκολη θέση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξαφνικά βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση όπως όλα δείχνουν και αυτό μια ανάσα πριν τη νέα εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη των συνέδρων με κορυφαία επικοινωνιακά τουλάχιστον διαδικασία το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.

Η πίεση διογκώνεται στη Χαριλάου Τρικούπη μέρα με την ημέρα και τα θεσμικά ζητήματα όποτε αυτά ανακύπτουν φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ήδη παραδέχονται δειλά αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δυο κυρίαρχων τάσεων στο κόμμα του και οι οποίες αναμετρώνται ατύπως μέσω του νέου ονόματος που θα αποφασιστεί από τα μέλη την Κυριακή.

  • Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε κρυφή μέτρηση που παρήγγειλε η Χαριλάου Τρικούπη η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ χωρίς δεύτερο συνθετικό ή χωρίς το «παιδί» της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν περπάτησε αλλά δεν πήγε και καθόλου καλά στη μέτρηση. Αντίστοιχα και το σκέτο ΚΙΝΑΛ δεν προκρίνεται ως επιλογή καθώς η επιστροφή με τον ιστορικό τίτλο είναι επιβεβλημένη.  

Έτσι θα αναμετρηθούν δυο προτάσεις:

  • ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και  ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη.

Σχηματικά την πρώτη επιλογή φαίνεται να στηρίζουν μια ευρεία γκάμα προσώπων και στελεχών από την ανανεωτική αριστερά πρώην ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών, το Ποτάμι αλλά και μια πλειοψηφική μάζα Γεννηματικών και το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Η τάση φαίνεται ότι γίνεται πλειοψηφική μέσα στο κόμμα αν αναλογιστεί κανείς ότι με αυτό το όνομα συμφωνεί και και μεγάλη μερίδα Ανδρουλακικών.

  • Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως η αριστερή πτέρυγα  σε αντιδιαστολή με τους υποστηρικτές του δεύτερου υποψήφιου ονόματος με συνθετικό το «Δημοκρατική Παράταξη» που αποτελείται από την ομάδα Λοβέρδου και αρκετούς Ανδρουλακικούς που ήδη χαρακτηρίζονται και οι «δεξιοί» του κόμματος.

Η επιλογή του ονόματος ίσως τελικά να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και για την αποτύπωση ενός ευρύτερου καταμερισμού δυνάμεων και τάσεων που καταγράφεται στο εσωκομματικό πεδίο μεταξύ «δεξιάς» και «αριστεράς» εν όψει βέβαια και των κρίσιμων αποφάσεων ιδιαίτερα για την πολιτική θέση του Συνεδρίου στο φλέγον ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών.

Σχετικά Άρθρα