Ένα βήμα πριν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ε.Ε- Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Ενέργειας

 Ένα βήμα πριν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ε.Ε- Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, με περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, κι ενώ αύριο Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της εκτίναξης των τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ΕΕ θα πιέσει επίσης για αποκοπή περισσότερων τραπεζών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν στο παρελθόν κυρώσεις στη Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ξεκινά μία εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων και πως τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αν και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα και ενδέχεται να αλλάξουν πριν συμβεί αυτό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών μελών και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, αντιστέκονται εδώ και καιρό σε μέτρα που στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο. Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία αναψε το πράσινο φως για τα νέα πιο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ένα εμπάργκο πετρελαίου, αλλά εξέφρασε σκεπτικισμό ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βλάψει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αύξανε δραματικά τα διακυβεύματα με τη Ρωσία καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμου από τη Ρωσία, επιδιώκει να πιέσει τον Πούτιν για τον πόλεμό του και έρχεται καθώς οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία.

Άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί για τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο της Ρωσίας περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών, ειδικούς μηχανισμούς πληρωμής και δασμούς. Η Λευκορωσία θα συμπεριληφθεί στο πακέτο για τον ρόλο της στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ως τόπος στάσης για τα στρατεύματα στην αρχή της επίθεσης.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο διαφορετικής μεταχείρισης του πετρελαίου που αποστέλλεται μέσω δεξαμενόπλοιων και μέσω αγωγών, με τους τελευταίους να επιβάλλονται ευκολότερα, ανέφεραν οι πολίτες.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα