Το εξώδικο Σκουρλέτη στον Λακόπουλο (έγγραφο) και η άποψη του Libre για την “άσκοπη διαμάχη”

 Το εξώδικο Σκουρλέτη στον Λακόπουλο (έγγραφο) και η άποψη του Libre για την “άσκοπη διαμάχη”

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στο πρώτο βήμα της άσκησης νομικού δικαιώματος σχετικά με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου στο σάϊτ ” Ανοιχτό Παράθυρο”, το οποίο θεωρεί πως τον συκοφαντεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει και κατά το παρελθόν καταφερθεί εναντίον του δημοσιογράφου με αφορμή παλαιότερη αρθρογραφία του που ασκεί έντονη κριτική στο πρόσωπό του, είχε προαναγγείλλει πως θα υποβάλλει αγωγή κατά του Γιώργου Λακόπουλου και με εξώδικη διαμαρτυρία που κοινοποίησε δίνει διάστημα δέκα ημερών προκειμένου να αναιρεθούν τα σε βάρος του σχόλια.

Είναι προφανές πως η υπόθεση προκαλεί μία άσκοπη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσφέρεται ως “ανάγνωσμα” για τα μέσα ενημέρωσης που αναζητούν κάθε ευκαιρία να παρουσιάσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “λάκο λεόντων” και μόρφωμα εσωστρέφειας και διαγκωνισμών. Η εικόνα αδικεί αναμφίβολα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γίνεται, όμως, ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια περίοδο που επιχειρεί να εντείνει την αντιπολιτευτική του επίθεση και να στριμώξει στη γωνία της κυβέρνηση, στην πορεία, άλλωστε, προς τις επόμενες εκλογές.

Ακόμα κι αν η αρθρογραφία του Γιώργου Λακόπουλου είναι σκληρή, ίσως και άδικη ως προς τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, προς τον Πάνο Σκουρλέτη, δεν παύει να είναι κατάθεση της άποψης του δημοσιογράφου. Η άποψη, όμως, δεν δικάζεται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει στον τόνο που θα επιλέξει στον δημοσιογράφο, ακόμα και να “αποκαλύψει” αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως ελατήρια και σκοπιμότητες για την επιμονή του. Τα εξώδικα και οι απειλές για αγωγές, όμως, δεν συνάδουν με το ηθικό πλαίσιο της αριστεράς. Αρκετές φορές, άλλωστε, έχει καταδικαστεί πολιτικά η υποβολή μηνύσεων και αγωγών από πολιτικούς εναντίον δημοσιογράφων, και, αναμφίβολα, ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν εξ εκείνων που καταδίκασαν τέτοιες πρακτικές.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα δημοσιογραφικά κείμενα, τις απόψεις κάθε δημοσιογράφου και το πως παρουσιάζονται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στην κομματική και τη δημόσια σφαίρα ένας πολιτικός. Οι αγωγές και οι εκφοβισμοί δεν έχουν καμία χρησιμότητα

Ο Πάνος Σκουρλέτης πρέπει να αποσύρει το εξώδικο και να μην προβεί σε αγωγή. Μπορεί,κάλλιστα, να απαντήσει συνολικά και ελεύθερα.

Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς, με το ύφος και το περιεχόμενο ενός άρθρου, ακόμα και με την “επιμονή” ενός δημοσιογράφου σχετικά με πρόσωπα, η άποψη είναι άποψη και η θέση της είναι ανάμεσα στις λέξεις και όχι στο εδώλιο.

Libre

Δείτε την εξώδικη διαμαρτυρία του Πάνου Σκουρλέτη:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ

Του Παναγιώτη Σκουρλετη του Βασιλείου, Βουλευτή Επικράτειας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατοίκου Αθήνας, Πλ. Ελευθερίαςαρ. 1.

ΠΡΟΣ

  1. Τον Νικόλαο Λακόπουλο, υπεύθυνο και διαχειριστή της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» κάτοικο Αθηνών, οδός ΟμηρίδουΣκυλίτσηαρ. 12.
  2. ΤονΓεώργιοΛακόπουλο, δημοσιογράφο – συντάκτη της της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» κάτοικοΧαλανδρίου Αττικής, οδός Υψηλάντουαρ. 14.

Στις 18 Απριλίου 2022 δημοσιεύθηκε επώνυμα στην ιστοσελίδα – διαδικτυακή εφημερίδα «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» (www.anoixtoparathyro.gr) άρθρομε συντάκτη τον δεύτερο εξ υμών, με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα καί προβοκάτορας», προσβάσιμο έκτοτε και έως σήμερα στον ανωτέρω ιστότοπο, το οποίο αναγνώστηκε και εξακολουθεί να αναγιγνώσκεται από απροσδιόριστο αριθμό ατόμων, καθόσον έχει αναδημοσιευθεί και από άλλες ιστοσελίδες καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το εν λόγω δημοσίευμα βρίθει προσβλητικών χαρακτηρισμών προς το πρόσωπό μου και διατυπώθηκε εν γνώσει σας με συκοφαντικούς ισχυρισμούς και εξυβριστική φρασεολογία, επί σκοπώ συκοφάντησής μου και προσβολής της τιμής και της υπόληψής μου, ως ατόμου, πολιτικού, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015 – 2019.

Ειδικότερα, στο εν λόγω δημοσίευμα:

1ον)ήδη στον πηχυαίο τίτλο, τον οποίο ακολουθεί μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία μου, χαρακτηρίζομαι ως «προβοκάτορας» ήτοι ως άτομο που ενεργώ με δόλουποκινώντας τρίτους σε ενέργειες που θα τους εκθέσουν προς όφελος αντίπαλων ή άλλων συμφερόντων, στο πλαίσιο της πολιτικής μου δραστηριότηταςεντός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ — ΠΣ, στο οποίο ανήκω και το οποίο υπηρετώ επί πολλά συναπτά έτη.

2ον)χαρακτηρίζομαι ως «μανδαρίνος», «εγωπαθής», «προκλητικός», «με νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού», (με αστεία αλλά όλως κακεντρεχή αναφορά μάλιστα και στα φοιτητικά μου χρόνια) ενεργών «για να ενισχύσει τη ραδιουργία κατά του Τσίπρα», και «μαινόμενος υπονομευτής».

Ο κάθε ένας εκ των ανωτέρω χαρακτηρισμών αλλά και σε συνδυασμό με το λοιπό περιεχόμενο του δημοσιεύματος συνθέτουν την εικόνα προσώπου που ενεργεί δόλια, υπονομευτικά και συνωμοτικά, με μηχανορραφίες και δολοπλοκίες κατά του κόμματος στο οποίο ανήκει και του Προέδρου αυτού, παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό το οποίο διέπει τη λειτουργία του κόμματος, με ιδιοτελείς σκοπούς και προς όφελος αντίπαλων ή άλλων συμφερόντων. Η δε φράση «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός …» που αφήνει να εννοηθεί το υπόλοιπο αυτής («του αχάριστου ευεργετηθέντος») δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά μόνο ως χαρακτηρίζουσα κακής ποιότητας άνθρωπο.

3ον) γίνεται αναφορά σε «νέες προβοκάτσιες» (καλώντας δημόσια τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να με «ξηλώσει» από Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο), φράση από την οποία όχι μόνο συνάγεται ότι έχουν προηγηθεί από μέρους μου τετελεσμένα περιστατικά προβοκάτσιας αλλά προβλέπεται με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον, παρουσιάζοντας με επομένως ως άτομο που ενεργεί αποκλειστικά δόλια και εχθρικά απέναντι στο πολιτικό κόμμα, στο οποίο ανήκω και το οποίο υπηρετώ επί σειρά ετών.

4ον)περιέχονται οι ακόλουθοι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί, αποδίδοντας μου ότι «Για να ενισχύσει τη ραδιουργία κατά του Τσίπρα συνεταιρίσθηκε με τον «χομπίστα της πολιτικής»Τσακαλώτο και την παρέα του που προσπαθεί να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα – Φίλης, Βίτσας, Παπαδημούλης – για να βρει αφορμή να θέσει θέμα ηγεσίας». Επομένως, παρουσιάζομαι ως άτομο που, εντός του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκω, ενεργώ δόλια και υπονομευτικά, με σκοπό να ηττηθεί το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές προκειμένου να ανατραπεί ο Πρόεδρος.

Όλοι οι ανωτέρω συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί εκτοξεύονται χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένες πολιτικές μου θέσεις και δράσεις και ουδόλωςαποτελούν αξιολογικές κρίσεις, στο πλαίσιο ενός άρθρου πολιτικής κριτικής, την οποία επί σειρά ετών που βρίσκομαι στον πολιτικό στίβο έχω αποδείξει ότι αποδέχομαι, αλλά αντιθέτως θέτουν ευθέως μείζον ζήτημα ηθικής τάξης σχετικά με το πρόσωπό μου.

Το εν λόγω δημοσίευμα, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς πολυάριθμων δημοσιευμάτων σας με αντίστοιχο περιεχόμενο, που καταδεικνύουν μια μεθοδευμένη εις βάρος μου στοχοποίηση. Διευκρινίζω ότι με την κοινοποίηση της παρούσας ουδόλως επιθυμώ να ανοίξω διάλογο μαζί σας, καθόσον όσα είχα και έχω να πω για την πολιτική διαδρομή μου και τη συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα έχω γνωστοποιήσει και θα συνεχίσω να τα γνωστοποιώ στους πολίτες και στα μέλη του κόμματος, με τις δημόσιες τοποθετήσεις μου στο ελληνικό κοινοβούλιο, στα MME και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις κομματικές και λοιπές συλλογικότητες.

Επειδή άλλωστε στο άνω δημοσίευμα ουδόλως γίνεται αναφορά στις εκφρασθείσες πολιτικές μου θέσεις στο συνέδριο και δεν γίνεται καμία κριτική επ αυτών παρά μόνο εκτοξεύονται οι ως άνω έωλοι ισχυρισμοί με προφανή και αποκλειστικό σκοπό όχι την ενημέρωση του κοινού αλλά την συκοφάντησή μου.

Επειδήη έκφραση θέσεων και απόψεων στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, στο οποίο ανήκω και υπηρετώ επί σειρά ετών, η στάση και η πορεία μου εντός αυτούόχι μόνο δεν μπορούν να εκληφθούν ως γεγονότα nou συνιστούν υπονόμευση, προβοκατόρικη ενέργεια ή ραδιουργία κατά του κόμματος και του Προέδρου τουαλλά δεν μου επιτρέπουν και να ανέχομαι την εκτόξευση ισχυρισμών και χαρακτηρισμών που καταδεικνύουν σαφή πρόθεση για συκοφάντηση, προσβολή της προσωπικότητάς μου και της ηθικής εν γένει υπόστασής μου.

Επειδήοι ως άνω κατάφωρα δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές πουουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, προσβάλλουν βάναυσα και θίγουν τηντιμή, υπόληψη, ηθική μου συγκρότηση και πολιτική μου ακεραιότητα.

Επειδή οι ισχυρισμοί περί προβοκάτσιας, υπονόμευσης και ραδιουργίας, με στόχο να οδηγηθεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σε ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι άκρως συκοφαντικοί, απαξιωτικοί, δυσφημιστικοί και προσβλητικοί της τιμής και της υπόληψής μου, ως πολιτικού και ανθρώπου, καθώς διατυπώνονται με τρόπο που όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει γεγονοτική βάση και ότι κατά σύστημα ενεργώ με δόλο εξυπηρετώνταςαλλότρια συμφέροντα εντός του πολιτικού φορέα, στον οποίο ανήκω – πολλώ δε μάλλον όταν προκαταλαμβάνονται «νέες προβοκάτσιες».

Επειδή με το από 19/04/2022 επόμενο δημοσίευμα σας στην ίδια ως άνω ιστοσελίδα, με τίτλο «Σχόλιο Γ. Λακόπουλου για τον Π. Σκουρλέτη» κατόπιν ανάρτησής μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχατε την ευκαιρίανα αποκαταστήσετε τη βλάβη που έχετε προκαλέσει, δεν το πράξατε, εμμένοντας στην υπεράσπιση ενός παράνομου και αντιδεοντολογικού δημοσιεύματος, σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, προσβολές και ύβρεις, nou αποκαλείτε μάλιστα «δικαίωμα».

Επειδή το δημοσιογραφικό καθήκον και το δικαίωμα άσκησης ακόμα και οξείας κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα ουδόλως δικαιολογούν χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς nou προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη και την ηθική ακεραιότητα του πολιτικού προσώπου με συκοφαντίες και ψεύδη.

Επειδή οι ως άνω δυσφημιστικοί, εξυβριστικοί και προσβλητικοί ισχυρισμοί σας συνιστούν παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που έχειπλήξει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου.

Για τους λόγους αυτούς

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντόνως για τους δυσφημιστικούς, εξυβριστικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς σας, τους οποίους μεθοδευμένα εκτοξεύσατε εναντίον μου και οι οποίοι έπληξαν βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου.

Σας ΚΑΛΩ, εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών από τη λήψη του παρόντος, να ανακαλέσετε όλες τις εις βάρος μου προσβολές με αποκαταστατικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας, σε αντίστοιχη θέση προβολής που είχε το ως άνω δημοσίευμα, με τίτλο ενδεικτικό της πρόθεσής σας να ανασκευάσετε και παράθεση της ίδιας με αυτήν του ως άνω δημοσιεύματος φωτογραφίας, καθιστώντας σαφές ότι ανακαλείτε πλήρως και ανασκευάζετε τους χαρακτηρισμούς περί προβοκάτορα, μανδαρίνου, εγωπαθή, προκλητικού, με νοοτροπία νεοσταλινικού μικροαστού, μαινόμενου υπονομευτή, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι για να ενισχύσω τη ραδιουργία κατά του Τσίπρασυνεταιρίσθηκα με τον «χομπίστα της πολιτικής» Τσακαλώτο και την παρέα του πουπροσπαθεί να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα – Φίλης, Βίτσας, Παπαδημούλης – για να βρει αφορμή να θέσει θέμα ηγεσίας και ότι επίκεινται νέες προβοκάτσιες.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αποκατάστασης, το οποίο θα πρέπει να μου κοινοποιηθεί,πρέπει ρητά να αναφέρει τα εξής: «Η διαδικτυακή εφημερίδα ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟκαι ο συντάκτης,Γ. Λακόπουλος, του δημοσιεύματος της 18ηζ Απριλίου 2022, με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας»ΔΗΛΩΝΟΥΝ ότι ανακαλούν το εν λόγω δημοσίευμα και επ’ ουδενί αμφισβητούν την προσωπική και ηθική συγκρότηση του Π. Σκουρλέτη, ως ατόμου και ως μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επιπρόσθετα, διευκρινίζουν ότι ουδέν στοιχείο διαθέτουν και ούτε θεωρούν ότι ο κ. Σκουρλέτης υπονομεύει, λειτουργεί ως προβοκάτορας και ραδιουργεί με σκοπό την πρόκληση βλάβης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Πρόεδρό του A. Τσίπρα.Το «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» και ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος δεσμεύονται να απόσχουν στο μέλλον από τέτοιους συκοφαντικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη».

Σας ΔΗΛΩΝΩ, τέλος, ότι,σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας είμαι υποχρεωμένος να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς 1) τον Νικόλαο Λακόπουλο, υπεύθυνο και διαχειριστή της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», κάτοικο Αθήνας οδός ΟμηρίδουΣκυλίτσηαρ. 12 και 2)τον Γεώργιο Λακόπουλο, δημοσιογράφο – συντάκτη της της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» κάτοικο Χαλανδρίου Αττικής οδός Υψηλάντουαρ. 14, προς γνώση τουςκαι για τις νόμιμες συνέπειες, επισυνάπτοντας την παρούσα στις εκθέσεις επίδοσης.

Αθήνα, 27 Απριλίου 2022
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος