Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε Πορτογαλία και Ισπανία – Πράσινο φως από την Κομισιόν

 Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε Πορτογαλία και Ισπανία – Πράσινο φως από την Κομισιόν

Πράσινο  φως για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά τους από το ράλι του ενεργειακού κόστους έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντίστοιχος ομόλογος της από την Πορτογαλία.

Πρωτοφανές: Το Tik Tok κατέβασε βίντεο από την επίσκεψή του Αλέξη Τσίπρα στο Παιδικό Χωριό SOS

Η συμφωνία ορίζει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 40% τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε όλους τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην ενεργειακή κρίση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο επισημαίνοντας πως η τωρινή τιμή αναφοράς στην αγορά χονδρικής στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα 90 ευρώ.

Σημειωτέον πως η αρχική πρόταση από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και Λισαβόνα ζήταγε ένα πλαφόν στα 30 ευρώ ανά MWh. Βασικό επιχείρημα τους, ήταν πως η απομόνωση της Ιβηρικής χερσονήσου περιόριζε τις ενεργειακές της διασυνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ισπανία και Πορτογαλία πίεζαν από κοινού τις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στο «ενεργειακό νησί της Ιβηρικής» ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, πριν και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που έκανε τις συνθήκες στην ενεργειακή αγορά ακόμη πιο δύσκολες. Μάλιστα αμφότερες οι χώρες είχαν σχετικά χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εισάγουν φυσικό αέριο κυρίως από την γειτονική Αλγερία, ενώ έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά και την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

https://twitter.com/mitecogob/status/1518941228406038528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1518941228406038528%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pagenews.gr%2F2022%2F04%2F26%2Fkosmos%2Fkomision-i-ibiriki-diasfalise-plafon-stis-times-fysikou-aeriou%2F

Σχετικά Άρθρα