Πέθανε σκυλίτσα από τον τρόμο των βεγγαλικών – Καταγγελίες για εξαφανίσεις ζώων

 Πέθανε σκυλίτσα από τον τρόμο των βεγγαλικών – Καταγγελίες για εξαφανίσεις ζώων

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Θωμά Καλέση, στο grtimes.gr, τα ζώα δεν ανταποκρίνονται όπως οι άνθρωποι στους έντονους κρότους και τους θορύβους σαν αυτούς που προκαλούν τα βεγγαλικά, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, οι φιλοζωικές οργανώσεις προβαίνουν σε ανακοινώσεις για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας, ώστε να προστατέψει το κατοικίδιό του από τον πανικό και τον τρόμο που αναμφίβολα νιώθει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χαράς. Της θηλυκής σκυλίτσας από τη Νέα Φιλαδέλφεια, που η καρδιά της δεν άντεξε το βράδυ του Μ. Σαββάτου, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή τρομοκρατημένη από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά.

Όπως δημοσιεύει σε ανάρτησή του ο φιλοζωϊκός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας, η Χαρά, είχε ζήσει ως αδέσποτο για κάποια χρόνια, στη συνέχεια όμως υιοθετήθηκε από οικογένεια, που της έδωσε όλη της την αγάπη.

«Η καρδούλα σου σταμάτησε να χτυπάει τόσο ξαφνικά γιατί τρόμαξες από τα βαρελότα. Πέθανες από τρόμο … Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε τη λύπη μας για αυτό το απρόβλεπτο θανατικό. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε το θυμό μας για τόσους ασυνείδητους που καπηλεύονται τη θρησκευτική κατάνυξη και σπέρνουν το θάνατο. Αυτοί οι ασυνείδητοι χθες βράδυ κατέστρεψαν μια οικογένεια. Αυτοί οι τυχάρπαστοι μοίρασαν θάνατο και έκαναν τα μάτια ενός αθώου πλάσματος να κλείσουν για πάντα. Αντίο Χαρά!! Αντίο Χαρουλα μας …. Απόψε δεν κοιμήθηκες στην αγκαλιά της μαμάς σου. Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτε ξανά φόβο Αντίο Χαρά. Δεν σου άξιζε αυτό το τέλος. Ήσουν μόνο πέντε χρόνων», αναφέρει σε ένα σπαρακτικό μήνυμα ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας για το άτυχο σκυλάκι.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Φιλοζωϊκού Σύλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας:

Η τελευταία φορά που σε είδαμε ήταν στο αντάμωμα των υιοθετημένων πριν λίγους μήνες.
Κι ενώ όλα τα υιοθετημένα σκυλάκια έπαιρναν πόζες στο φακό , εσυ ξεχώριζες γιατί κοιτούσες στα μάτια μόνο τη μαμά σου.
Την κοιτούσες με τόση αγάπη σαν να μας έλεγες ότι αυτός είναι ο δικός μου άνθρωπος που με έσωσε από την αδέσποτη ζωή !

Για αυτήν μόνο ζω…

Και εμείς ήμασταν τόσο περήφανοι για αυτήν την επιτυχημένη υιοθεσια.
Και σήμερα, μέρα Λαμπρής, μέρα χαράς, βυθιστήκαμε στη θλίψη από το ξαφνικό φευγιό σου.

Η καρδούλα σου σταμάτησε να χτυπάει τόσο ξαφνικά γιατί τρόμαξες από τα βαρελότα

Πέθανες από τρόμο … Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε τη λύπη μας για αυτό το απρόβλεπτο θανατικό …

Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε το θυμό μας για τόσους ασυνείδητους που καπηλεύονται τη θρησκευτική κατάνυξη και σπέρνουν το θάνατο

Αυτοί οι ασυνείδητοι χθες βράδυ κατέστρεψαν μια οικογένεια

Αυτοί οι τυχάρπαστοι μοίρασαν θάνατο και έκαναν τα μάτια ενός αθώου πλάσματος να κλείσουν για πάντα

Σίγουρα αυτοί δεν θα σκέφτονται που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική ανευθυνότητα τους , σίγουρα αυτοί δεν θα έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και πάνω από όλα σίγουρα δεν θα έχουν κατοικίδιο για να νιώσουν για μια φορά στη ζωή τους λίγη ευαισθησία

Αντίο Χαρά!! Αντίο Χαρουλα μας ….

Απόψε δεν κοιμήθηκες στην αγκαλιά της μαμάς σου

Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτε ξανά φόβο Αντίο Χαρά

Δεν σου άξιζε αυτό το τέλος

Ήσουν μόνο πέντε χρόνων

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες ζώα από φόβο.

«Το βράδυ μετά την Ανάσταση αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να αναζητήσουν ζώα που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να τα βρουν. Και αρκετοί από τους εθελοντές μας, εντόπισαν τρομοκρατημένα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδεί στην περιοχή μας. Υπολογίζω πως επρόκειτο για σκυλιά που έφυγαν πανικόβλητα από τον τόπο που ζουν με άγνωστη κατεύθυνση», αναφέρει στο GRTimes η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας, Κική Καραθανάση.

«Παλιότερα θυμάμαι που είχαμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση αναγκαζόμασταν να τους κρεμάμε ταμπελάκια με τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε εάν χαθούν από τον θόρυβο των βαρελότων. Ακόμη πιο δύσκολα μάλιστα είναι για τα αδέσποτα που έχουν βρει οικογένειες, αλλά έχουν ζήσει αρκετά έξω για να θεωρήσουν ότι κάτι άσχημο μπορεί να τους συμβεί» προσθέτει.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας το βράδυ της Ανάστασης. 

Όπως περιγράφει στο GRTimes, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φιλοζωικού Σωματείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, «Αγάπη», Ιζαμπέλα Μποτονάκη, «ευτυχώς φέτος τα πυροτεχνήματα που έπεσαν στην πόλη μετά την Ανάσταση, δεν ήταν τόσα πολλά. Ήταν πιο λίγα από κάθε άλλη χρονιά. Έπεσαν όμως. Και μπορώ να πω ότι κάθε χρόνο, δεχόμαστε αιτήματα από οικογένειες που έχουν χάσει το κατοικίδιό τους, εξαιτίας του θορύβου που προκαλείται».

«Εμείς ως Σωματεία και Οργανώσεις προσπαθούμε να ενημερώσουμε εγκαίρως όσους διαθέτουν κατοικίδια, για το τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως κάθε χρόνο δεχόμαστε τηλεφωνήματα για να αναζητήσουμε χαμένα σκυλάκια», συμπληρώνει.

Μετατραυματικό σοκ

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στο τι νιώθουν τα ζώα όταν δέχονται ήχους από πυροτεχνήματα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Όλγα Λιάρα, περιγράφει την κατάσταση ως «μετατραυματικό στρες».

«Τα ζώα περιέρχονται σε κατάσταση σοκ, νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα αφοδεύουν από τον τρόμο τους και άλλα αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητα. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για κατοικίδια. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα αδέσποτα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους και υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν από αυτοκίνητα. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα άγρια ζώα ή στα πτηνά που φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δέντρα. Μιλάμε για καταστροφή», σημειώνει στο GRTimes, η κ. Λιάρα.

Σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, η ίδια τονίζει ότι «υπάρχουν πλέον και βεγγαλικά που δεν προκαλούν θορύβους και κρότους, όμως κι από αυτά υπάρχει πρόβλημα καθώς το φως που εκπέμπουν είναι εξίσου επιβλαβές για τα αδέσποτα. Στο πλαίσιο αυτό μόνη λύση είναι να σταματήσει αυτό το έθιμο. Να σταματήσει και η Πολιτεία σε κάποιες περιπτώσεις να προμηθεύεται βεγγαλικά γι’ αυτούς τους σκοπούς. Να σταματήσουν και τα έθιμα στην Επαρχία, όπου σημειώνονται ακόμη και πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτή τη γη. Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που πρέπει να επιβιώσουν από ένα έθιμο που μόνο αρνητικές επιπτώσεις προκαλεί».

πηγή: grtimes.gr

Σχετικά Άρθρα