Έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά βλέπουν οι ειδικοί – Η προειδοποίηση για την Ελλάδα – “Το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση”

 Έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά βλέπουν οι ειδικοί – Η προειδοποίηση για την Ελλάδα – “Το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχει πεθάνει εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά από συνολικά 12 χώρες. Η ανησυχία φυσικά είναι έκδηλη και στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κοροναϊό.

Ωστόσο, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κρούσμα εντός των συνόρων. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα.

«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους», συμπλήρωσε και κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.

«Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε.

Ανάρτηση για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έκανε ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης, παραθέτοντας τέσσερα συμπεράσματα μέχρι στιγμής.

Η πρόβλεψη του καθηγητή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς όπως αναφέρει τα κρούσματα θα αυξηθούν, ενώ πλέον μιλάμε για μία πολύ σπάνια επιπλοκή της νόσου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Τι συμπεραίνουμε από αυτό;

1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού

2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

  • Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Ίκτερο
  2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  3. Κνησμό στο σώμα
  4. Πυρετό
  5. Ναυτία
  6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Σχετικά Άρθρα