Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε στη Μαριούπολη

 Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε στη Μαριούπολη

Την ζωή της σ΄ένα καταφύγιο στην Μαριούπολη έχασε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είχε επιζήσει του Ολοκαυτώματος των Ναζί.

Μια ηλικιωμένη Εβραία που επέζησε του Ολοκαυτώματος πέθανε στην πολιορκία της Μαριούπολης, δήλωσε η κόρη της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Chabad.org.

Η Vanda Semyonovna Obiedkova, 91 ετών, πέθανε στις 4 Απριλίου ενώ βρισκόταν σε ένα παγωμένο καταφύγιο, χωρίς νερό. Πριν από περισσότερα από 80 χρόνια είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Μαριούπολης. Αυτή τη φορά βρήκε καταφύγιο από τις ρωσικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την πόλη.

“Η μαμά δεν άξιζε έναν τέτοιο θάνατο”, είπε η κόρη της Λαρίσα που κρυβόταν στο καταφύγιο με τη μητέρα της. “Δεν υπήρχε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε ζέστη – και έκανε αφόρητο κρύο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτήν”.

Γεννημένη το 1930, η Vanda ήταν μόλις 10 ετών όταν οι Ναζί έφτασαν στην Μαριούπολη, τον Οκτώβριο του 1941, συγκέντρωσαν τους Εβραίους και τους εκτέλεσαν σε ένα χαντάκι. Η μικρή Vanda κρύφτηκε σε ένα υπόγειο όταν τα SS έφτασαν στο σπίτι της για να πάρουν τη μητέρα της.

Πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια σε νοσοκομείο, μαζί με τον πατέρα της ο οποίος δεν ήταν Εβραίος.

Η κόρη της Λαρίσα και τα μέλη της οικογένειάς της βρίσκονται πλέον σε ασφαλή τοποθεσία.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα