Ρωσικό τελεσίγραφο πριν τη νέα επίθεση στη Μαριούπολη- Εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι

 Ρωσικό τελεσίγραφο πριν τη νέα επίθεση στη Μαριούπολη- Εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι

Το μεγάλο εργοστάσιο του Άζοβσταλ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έθεσε τελεσίγραφο ως τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να δηλώσουν «οι εθνικιστικές μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι που έχουν οχυρωθεί στην χαλυβουργία της Azovstal στην Μαριούπολη ότι σταματούν τις εχθροπραξίες», όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, παραθέτοντας δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η τεράστια βιομηχανική μονάδα εκτιμάται ότι είναι το τελευταίο τμήμα της Μαριούπολης στο οποίο διατηρούν τον έλεγχο ουκρανικές τακτικές δυνάμεις και εθελοντές του Τάγματος του Αζόφ. Αναρτήσεις στα social media σήμερα φέρονται να καταγράφουν τις σοβαρά τραυματισμένες από τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεις.

Κατά την ίδια πηγή, «οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν ξανά» στην αντίπαλη πλευρά την δυνατότητα να παραδόσουν τα όπλα τους. «Η Ρωσική Ομοσπονδία εγγυάται για την προστασία της ζωής τους και την τήρηση όλων των κανόνων της Συνθήκης της Γενεύης όσον αφορά την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, όπως έγινε και με τους άλλους Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν νωρίτερα στη Μαριούπολη». Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως περιγράφει το ρωσικό πρακτορείο, προτείνεται να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών στις 13.00, να υπάρξει κατάπαυση πυρός στις 13.30 και πλήρης αποχώρηση από το εργοστάσιο μεταξύ 14.00 και 16.00 χωρίς όπλα ή πυρομαχικά.

Ο Μιζίντσεφ κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να δώσει τις σχετικές εντολές, αλλά και τους αμυνόμενους να πάρουν την απόφαση παράδοσης από μόνοι τους, σε περίπτωση που το Κίεβο δεν προχωρήσει σε αντίστοιχη διαταγή.

Σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές τι σκοπεύει να κάνει η Ρωσία για «μαχητές» που δεν ανήκουν στις τακτικές ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ίδιως του εθελοντικού Τάγματος του Αζόφ, στο οποίο περιλαμβάνονται -κατά παραδοχή και των δυτικών ΜΜΕ- νεοναζί από την Ουκρανία και πιθανώς άλλες χώρες.

Σχετικά Άρθρα