Politico: Το spyware Pegasus “στοχεύει” κορυφαίους Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές

 Politico: Το spyware Pegasus “στοχεύει” κορυφαίους Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές

Τουλάχιστον 65 Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές βρέθηκαν στο στόχαστρο του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και Candiru, αποκάλυψε σήμερα έρευνα του ερευνητικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Μεταξύ των στόχων ήταν ο Πέρε Αραγονές, πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταλανούς νομοθέτες, νομικούς, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους.

«Η επιχείρηση μαζικής κατασκοπείας κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας είναι αδικαιολόγητη ντροπή. Μια εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», έγραψε ο Aragonès στο Twitter .

Αν και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο «δεν αποδίδει οριστικά τις λειτουργίες σε μια συγκεκριμένη οντότητα», οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ισχυρά περιστασιακά στοιχεία υποδηλώνουν σχέση με τις ισπανικές αρχές».

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης από τότε που η Καταλονία προσπάθησε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία μετά από δημοψήφισμα το 2017, το οποίο το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό. Η αποτυχημένη ώθηση για την ανεξαρτησία οδήγησε τον τότε καταλανό πρόεδρο Carles Puigdemont να αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο.

Το spyware Pegasus, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO Group, έχει χρησιμοποιηθεί από πληθώρα χωρών για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές εντός και εκτός της ΕΕ. Οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τον περασμένο Ιούλιο ότι το λογισμικό πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους αντιπάλους.

«Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι ή όχι πελάτης του Ομίλου NSO. Πρέπει επίσης να διεξαγάγει μια ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον των Καταλανών που εντοπίστηκαν σε αυτήν την έρευνα», δήλωσε η Likhita Banerji της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία σχολίασε την έρευνα του Citizen Lab.

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα