Αρχισε η έφοδος των Ρώσων στο Azovstal της Μαριούπολης

 Αρχισε η έφοδος των Ρώσων στο Azovstal της Μαριούπολης

Η έφοδος των ρωσικών δυνάμεων για την κατάληψη του χαλυβουργείου Azovstal στη Μαριούπολη, έχει ξεκινήσει.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είχε εκδώσει νέο τελεσίγραφο καλώντας τους υπερασπιστές του χαλυβουργείου να το εγκαταλείψουν μέχρι το μεσημέρι. Το ρωσικό υπουργείο έδωσε στη συνέχεια νέα προθεσμία ως τις 15.00 (ώρα Ελλάδος),στους υπερασπιστές του εργοστασίου να απομακρυνθούν, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά.

Ο αντιπρόσωπος των Ρώσων αυτονομιστών, Εντουάρ Μπασουρίν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα ότι είχαν συγκροτηθεί ειδικές μονάδες που έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση για την απομάκρυνση από το χαλυβουργείο των υπερασπιστών του. Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, στο χαλυβουργείο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 2.500 μαχητές, μεταξύ των οποίων και 400 ξένοι μισθοφόροι.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πάντως ότι στο εργοστάσιο έχουν καταφύγει περίπου 1.000 άμαχοι , μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών Μπασουρίν ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν άμαχοι στο εργοστάσιο.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Μαριούπολης είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Πρόκειται για το δεύτερο τελεσίγραφο μέσα σε λίγες μέρες. Το Σαββατοκύριακο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αγνόησαν τη ρωσική προθεσμία για την παράδοση.

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν. Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Ο Μπασούριν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 είπε ότι ειδικά επιλεγμένες έχουν τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας και του πυροβολικού.