Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη – Μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας

 Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη – Μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, η οποία μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τούρκιας σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 15 Μαϊου ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο – Αυξάνεται η πολιτική πίεση σε Ανδρουλάκη

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι “δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είπε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτίριο, την Αγία Σοφία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από τον συνωστισμό

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Tweet υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν

Να σημειωθεί πως σε χθεσινό του tweet ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε πως «σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς. Η Τουρκία, όπως πάντοτε, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο σε ό,τι αφορά στην προστασία της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα