Φον ντερ Λάϊεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις επόμενες κυρώσεις- Τα κράτη της Ε.Ε να δώσουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία

 Φον ντερ Λάϊεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις επόμενες κυρώσεις- Τα κράτη της Ε.Ε να δώσουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντρε Λάϊεν προέτρεψε τα κράτη μέλη να προμηθεύσουν την Ουκρανία με οπλικά συστήματα, «γρήγορα», όπως είπε, και πρότεινε ότι ένας επόμενος γύρος κυρώσεων της ΕΕ θα μπορούσε να στοχεύσει την ισχυρή ρωσική Sberbank και να περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Ισχύει για όλα τα κράτη μέλη: όσοι μπορούν θα πρέπει να τα δώσουν γρήγορα, γιατί μόνο έτσι η Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει στην οξεία αμυντική της μάχη ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε η Ursula von der Leyen στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Αρκετά ευρωπαϊκά έθνη φαίνεται να αμφιταλαντεύονται σχετικά με την εξαγωγή βαρέων όπλων, όπως τανκς ή μαχητικών αεροσκαφών, εν μέσω ανησυχιών ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σε επίσημο διπλωματικό σημείωμα που εστάλη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα , η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι αποστολές του ΝΑΤΟ με «πιο ευαίσθητα» οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο Φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην καθυστερήσουν τις αποφάσεις «για τις διαφορές κατηγορίας».

«Δεν κάνω διάκριση μεταξύ βαρέων και ελαφρών όπλων», είπε. «Η Ουκρανία πρέπει να πάρει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ό,τι μπορεί να χειριστεί».

“Βαρέα όπλα” στον Ζελένσκι

Στην ομιλία του προς το έθνος, το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy επανέλαβε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υλική -οπλικά συστήματα- υποστήριξη από τη Δύση για να έχει την ευκαιρία να σώσει την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

«Είτε οι εταίροι μας δίνουν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα βαρέα όπλα, τα αεροπλάνα και, χωρίς υπερβολή, αμέσως, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την πίεση των κατακτητών στη Μαριούπολη και να σπάσουμε τον αποκλεισμό», είπε, «ή το κάνουμε μέσω διαπραγματεύσεων , στην οποία ο ρόλος των εταίρων μας πρέπει να είναι καθοριστικός».

Στη συνέντευξή της στην Bild am Sonntag, η Von der Leyen είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Συνέκλινε, δηλαδή, με τις προβλέψεις αμερικανών αναλυτών αλλά και τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν και του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζεϊκ Σάλιβαν, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί πως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, το οποίο προετοιμάζεται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες, ο Von der Leyen είπε: «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ειδικά τη Sberbank, η οποία από μόνη της αποτελεί το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και φυσικά έχουμε να κάνουμε με ενεργειακά ζητήματα».

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εξαιρέσει τη Sberbank επειδή, μαζί με την Gazprombank, είναι ένας από τους κύριους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η μείωση των οικονομικών κερδών του Πούτιν έπρεπε να είναι προτεραιότητα. «Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται παγκοσμίως», είπε. «Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι ότι ο Πούτιν έχει ακόμη υψηλότερες αποδόσεις σε άλλες αγορές για παραδόσεις που διαφορετικά θα πήγαιναν στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε έξυπνους μηχανισμούς, ώστε το επόμενο επίπεδο κυρώσεων να περιλαμβάνει επίσης το πετρέλαιο».

Πηγή: TheGuardian

Σχετικά Άρθρα