Γαλλία: Ακτιβιστές ζητούν άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή – «Μακρόν κάνε κάτι» φωνάζουν οι διαδηλωτές

 Γαλλία: Ακτιβιστές ζητούν άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή – «Μακρόν κάνε κάτι» φωνάζουν οι διαδηλωτές

Εκατοντάδες ακτιβιστές της οικολογικής ομάδας Extinction Rebellion απέκλεισαν σήμερα το πρωί την κυκλοφορία σε ένα τμήμα των Μεγάλων Βουλεβάρτων, στο κέντρο του Παρισιού, σε μια ενέργεια που έχει σκοπό να προειδοποιήσει για την κλιματική αλλαγή.

Οι ακτιβιστές έστησαν ένα οδόφραγμα από δεμάτια άχυρο και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε περίπου 300 μέτρα αυτών των λεωφόρων. Μερικοί από αυτούς δέθηκαν σε δοχεία γεμάτα με τσιμέντο, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους, δήλωσε ένας από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου δεκαπέντε ακτιβιστές, καθισμένοι σε στάση διαλογισμού, εγκαταστάθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι σε μερικούς χωροφύλακες.

https://twitter.com/xrFrance/status/1515311013993795596

Ένα μεγάλο πανό μπλόκαρε το λιθόστρωτο, σαν αυλαία θεάτρου, “Αυτός ο κόσμος πεθαίνει, ας οικοδομήσουμε τον επόμενο”, ενώ οι ακτιβιστές, ανεμίζοντας χρωματιστές σημαίες, φώναζαν συνθήματα όπως: “Είμαστε ζεστοί, ζεστοί, ζεστοί, πιο ζεστοί από το κλίμα”.

Η αστυνομία διατηρούσε διακριτική στάση μέχρι τα μέσα του πρωινού (τοπική ώρα). “Προβλέπουμε να μείνουμε τρεις ημέρες”, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος, σύμφωνα με την οποία περίπου 1.000 ακτιβιστές βρίσκονταν στο σημείο μέχρι τα μέσα του πρωινού.

“Καλούμε τους πολίτες να ενωθούν μαζί μας”, είπε η εκπρόσωπος, δεσμευόμενη για διασκέψεις και συζητήσεις σε αυτή τη “μεγάλη αγορά” την αφιερωμένη στην επιτακτικότητα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στα βουλεβάρτα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών.

Η ενέργεια αυτή, στο ενδιάμεσο των δύο γύρων των γαλλικών προεδρικών εκλογών –ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου–, αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, είπε η εκπρόσωπος, που κατήγγειλε πως η δημόσια συζήτηση για την οικολογία ήταν “αόρατη”. “Απορρίπτουμε τις ιδέες της ακροδεξιάς, προφανέστατα”, διευκρίνισε.

“Ο αποκλεισμός και η κατάληψη δημόσιου χώρου θα ενταθούν”, προειδοποίησε, επιμένοντας στον μη βίαιο χαρακτήρα του κινήματος.

Χθες, Παρασκευή, η Extinction Rebellion απέκλεισε τέσσερις γέφυρες στο Λονδίνο, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία στη βρετανική πρωτεύουσα, σε μια ενέργεια που αποσκοπούσε να προειδοποιήσει ώστε να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.