Δυστοπία στη Σαγκάη – Απάνθρωπο lockdown: Υπάρχει τελικά εξήγηση για αυτές τις εικόνες;

 Δυστοπία στη Σαγκάη – Απάνθρωπο lockdown: Υπάρχει τελικά εξήγηση για αυτές τις εικόνες;

Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσονται άγρια σκηνικά στην πόλη της Κίνας, με τους πολίτες να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην μπορούν να βγουν ούτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους και με τις αρχές να μετατρέπουν τα διαμερίσματα σε κέντρα καραντίνας και να πραγματοποιούν βίαιες συλλήψεις.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και το τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

«Μέσα σε δύο χρόνια της πανδημίας έχουμε μάθει πολλά. Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε στη Σαγκάη. Κάνουν σαν να είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Υπάρχει η υπόθεση μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος σχολιάζοντας τις σκληρές εικόνες από τη Σαγκάη, με τον αυστηρό και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπο περιορισμό των κατοίκων.

Σανγκάη: Με δαγκάνες αρπάζουν και χτυπούν πολίτες

Αναφερόμενος στα εμβόλια και συγκεκριμένα στην 4η δόση, ο ίδιος τόνισε ότι: «Τα εμβόλια λειτουργούν. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε την 4η δόση εμβολίου. Καλό θα ήταν να το κάνουμε πριν έρθει κάποιο μεγάλο κύμα. Έχουμε ένα εργαλείο που δουλεύει. Τώρα κάνουμε έρευνα για ένα εμβόλιο που θα είναι μία μόνο δόση».

«Την 4η δόση στην Αμερική την κάνουν τώρα οι άνω των 50 ετών. Αν δεν υπάρξουν πολλά κρούσματα δεν νομίζω να χρειαστεί η 4η δόση για τους κάτω των 50 ετών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους λόγους που η Σαγκάη οδηγήθηκε σε τόσο αυστηρό lockdown, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι στην Κίνα ενδέχεται η ανοσία να μην είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και να μην έχουν επιτευχθεί τα επίπεδα εμβολιασμού που πρέπει στους ηλικιωμένους.

“Σκεφτείτε ότι είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ο πληθυσμός. Αν αφήσουν ανεξέλεγκτη την πανδημία, ίσως να βουλιάξει το σύστημα υγείας, καθώς δεν έχουν και εμπειρία. Δεν μπορώ να κρίνω, αλλά θα πρέπει σταδιακά αυτοί οι άνθρωποι να βρουν έναν δρόμο προς την κανονικότητα”, ανέφερε.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως στην Κίνα, όπως και σε όλο τον κόσμο, κυριαρχούν η Όμικρον και η υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

“Δεν μπορεί να σταματήσει με τα lockdown η Όμικρον. Πιστεύω σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν είναι εφικτό να το πετύχουν. Θα πρέπει να αφήσουν σιγά σιγά τα φρένα για να κυκλοφορήσει ο ιός. Ελπίζω να έχουν προστατεύσει τους ηλικιωμένους, γιατί στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους η Όμικρον δεν είναι ήπια”, δήλωσε.

Αντίστοιχα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι γενικά στην Κίνα δεν έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, ενώ πρόσθεσε πως το κινέζικο εμβόλιο αποδείχτηκε ότι δεν είχε τόσο καλή αποτελεσματικότητα.

“Το κινέζικο εμβόλιο φάνηκε να μην έχει μεγάλη αποδοτικότητα όταν εξελίχθηκαν τα στελέχη. Οι αρχές ξέρουν ότι ο πληθυσμός είναι ανοχύρωτος. Είναι πολύ εύκολο να έχουν μεγάλη εξάπλωση. Η Όμικρον τώρα έφτασε στην Κίνα και ξέρουμε ότι έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση. Είδαμε και στην Ελλάδα το πώς από τις 5.000 φτάσαμε στις 50.000”, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

“Οι σκηνές αυτές είναι υπερβολικές και δείχνουν το πώς οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν ισορροπημένα την κατάσταση”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι οι ειδικοί στη χώρα μας δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει μια νέα έξαρση, με βάση αυτό που συμβαίνει στην Κίνα.

Σχετικά Άρθρα