Στροφή Μακρόν σε… Αριστερά και Οικολόγους ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

 Στροφή Μακρόν σε… Αριστερά και Οικολόγους ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει την ευκρινή στροφή προς τα αριστερά που έχει ξεκινήσει μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Ήδη έχει κάνει πίσω από τη διακήρυξή του για σύνταξη στα 65 έτη, ενώ έχει υποσχεθεί αύξηση της κατώτατης πλήρους σύνταξης από τα 900 στα 1.100 ευρώ. Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Μακρόν υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι συμβατός προς το δικό μου πολιτικό πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε πως πολλές από τις προτάσεις των οικολόγων, κυρίως δε αυτές που αφορούν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ως προς το συνταξιοδοτικό, εμφανίστηκε και πάλι έτοιμος να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να τις «εμπλουτίσει» με προτάσεις που έρχονται τόσο από τα κόμματα της αριστεράς όσο και από τους οικολόγους. Τόνισε ωστόσο ότι καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι η τόνωση της ανάπτυξης, ούτως ώστε να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για τη στήριξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας του Σένγκεν, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί, όπως προτείνει η ακροδεξιά, αλλά να μεταρρυθμιστεί, δίνοντας τα μέσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα για να τα προστατέψουν καλύτερα.

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες ούτως ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ερωτηθείς με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν «κοινές ιδέες» και επιθυμούν «να δραστηριοποιηθούν».

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την Παιδεία και την Υγεία, κάνοντας λόγο για «τις δύο κύριες μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών».

Ως προς τα ζητήματα της ασφάλειας, ο Μακρόν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του μειώθηκαν οι κλοπές και οι ληστείες, ωστόσο αυξήθηκε η βία, κυρίως δε η ενδοοικογενειακή. Υποσχέθηκε ενίσχυση της αστυνομίας και περισσότερες περιπολίες.

Τέλος, αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις φόρων, όχι όμως και αύξηση του δημόσιου χρέους. Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβεί αυτό, απάντησε με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Σχετικά Άρθρα