Tιμές ενέργειας- Ανησυχία στην Αθήνα για την αδράνεια της Ε.Ε- Μητσοτάκης:Εθνική παρέμβαση εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι- Ο “εφιάλτης” της Λεπέν

 Tιμές ενέργειας- Ανησυχία στην Αθήνα για την αδράνεια της Ε.Ε- Μητσοτάκης:Εθνική παρέμβαση εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι- Ο “εφιάλτης” της Λεπέν

“Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε από την οπτική μας, πόσο οδυνηρές είναι αυτές οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση, μια Ευρωπαϊκή βοήθεια, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι τόσο σημαντική. Και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δείξουμε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας, όπως κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών.

Μια παρέμβαση που υποδηλώνει την ανησυχία της Αθήνας για την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, κάτι που σε συνδυασμό με την εκτόξευση του πληθωρισμού, δημιουργούν συνθήκες μεγάλης κοινωνικής αναταραχής. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης φαίνονται ήδη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές με την μεγάλη άνοδο της Μαρί Λεπέν, η οποία απειλεί τον Εμανουέλ Μακρόν με εκλογική ατζέντα την ακρίβεια.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κυβερνηση εξετάζει ήδη πακέτο παρεμβάσεων μετά το Πάσχα, ειδικά εφόσον συνεχιστεί η αδράνεια της ΕΕ ως προς τη λήψη έκτακτων και αποφασιστικών μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:
“Θυμάμαι ότι ήμουν ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έστειλαν μια επιστολή ζητώντας έναν τύπο εργαλείου όπως το ΤΑΑ. Τότε υπήρχε ισχυρή αντίσταση ακόμη και από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά κατάλαβαν -και η Καγκελάριος Merkel κατάλαβε εκείνη τη στιγμή- ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Θεωρώ ότι η ίδια επιτακτική ανάγκη υπάρχει και τώρα. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί και πάλι, με κάποιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει μια λύση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικά Ευρωπαϊκό.”

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο 7ο Φόρουμ Δελφών με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν.

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, γιατί θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα