ΝΔ: Η εκλογική περιφέρεια “καρμανιόλα” της αν. Αττικής – Οι σταθεροί υποψήφιοι και το “μπάσιμο” δύο νέων στελεχών

 ΝΔ: Η εκλογική περιφέρεια “καρμανιόλα” της αν. Αττικής – Οι σταθεροί υποψήφιοι και το “μπάσιμο” δύο νέων στελεχών

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και αυτό το ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο εκλογικός μηχανισμός του κόμματος βρίσκεται σε απραξία. Αντιθέτως, οι ζυμώσεις των κομματικών παραγόντων και οι λίστες των νέων υποψηφίων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής και αυτό γιατί στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια παρατηρείται «συνωστισμός» από βαριά ονόματα της γαλάζιας παράταξης.

Η φημολογία που υπήρχε το περασμένο διάστημα πως η γαλάζια εφοπλίστρια  Γεωργία Μαρτίνου δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές δημιούργησε νέα δεδομένα. Η σχετική πληροφορία ήρθε όταν η βουλευτής της ΝΔ έκανε ένα καινούργιο επιχειρηματικό άνοιγμα στο χώρο της εστίασης, ανοίγοντας ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στη Γλυφάδα.

Αν και η ίδια κρατάει μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις προθέσεις της, η είδηση πως ενδεχομένως να αδειάσει μια θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής άνοιξε την όρεξη σε πολλούς υποψηφίους.

Στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια η Γεωργία Μαρτίνου εκλέγεται πρώτη από το 2012. Πρώτη σε σταυρούς ήταν και το 2019, συγκεντρώνοντας 45.567 ψήφους και δεύτερος με μικρή διαφορά μόλις 3.000 ψήφων εξελέγη ο Μάκης Βορίδης.

  • Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις προσώπων που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν πως ο Μάκης Βορίδης ενδεχομένως να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής. Στην εν λόγω δημοσκόπηση έχει μετρηθεί και η Γεωργία Μαρτίνου η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Μάκη Βοριδη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα είναι και ο Γιώργος Βλάχος που είναι «παλιά καραβάνα» εφόσον εκλέγεται από το 2000 και ξέρει την περιφέρεια πολύ καλά. Ο ίδιος έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην Ανατολική Αττική και αποτελεί ισχυρή αναφορά της ΝΔ. Στην ίδια περιφέρεια φιλοδοξεί να επανεκλεγεί και ο Βασίλης Οικονόμου.

Ο ίδιος μπήκε στην Ανατολική Αττική το 2019, και εξελέγη 4ος στην κατάταξη με 18.300 ψήφους. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ εφόσον είχε υπερψηφίσει για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, κίνηση που άνοιξε το δρόμο για την προσχώρηση του από το ΔΗΜΑΡ στη γαλάζια παράταξη.

Αν και ο Β. Οικονόμου έχει  «οργώσει» την Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι περίπατος για τον ίδιο κι ενδεχομένως να πιεστεί από τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο.

  • Βέβαιη θεωρείται η κάθοδος του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στην Ανατολική Αττική. Ο Στ. Πέτσας δουλεύει συστηματικά την συγκεκριμένη περιοχή και το υπουργικό του χαρτοφυλάκιο βοηθάει ιδιαίτερα στις επαφές του με τις Δημοτικές Αρχές της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, θα έχει την στήριξη του κομματικού μηχανισμού και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Μετά από πολλή σκέψη φαίνεται πως μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια θα διεκδικήσει και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Αρχικά ακούγονταν πως η Σ. Ζαχαράκη είχε «κλειδώσει» για την μονοεδρική της Ευρυτανίας ωστόσο άλλαξαν τα δεδομένα και το πιθανότερο είναι πως θα θέσει υποψηφιότητα στην Ανατολική Αττική.

Κάποια στιγμή είχε ακούσει πως για την Ανατολική Αττική «οδεύει» και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία περί αυτού. Η ίδια αναζητεί εδώ και αρκετό καιρό εκλογική περιφέρεια για τις επόμενες εκλογές με τα επικρατέστερα σενάρια να κινούνται γύρω από τα ψηφοδέλτια Αθηνών και Πειραιά