Παρασκήνιο: Όλα όσα έγιναν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα και η συγκαταβατική πρόταση

 Παρασκήνιο: Όλα όσα έγιναν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα και η συγκαταβατική πρόταση

Αποφασισμένος να αφήσει πίσω κάθε περιθώριο εσωστρέφειας ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ένα άλλο πρόσωπο απέναντι στα ηγετικά στελέχη της Ομπρέλας διαμηνύοντάς ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την εσωστρέφεια που καλλιεργείται συστηματικά από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο χτυπώντας μια στο καρφί και στο πέταλο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Εν μέσω επανάληψης των γνωστών ενστάσεων και αντιπαραθέσεων από την πλευρά της Ομπρέλας για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή του καταστατικού και παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε το γνωστό συγκαταβατικό του ύφος απέναντι στους συντρόφους του από την αντιπολιτευόμενη τάση και τους διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες «τέλος με τη γκρίνια».

  • Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος πλέον να στριμώχνει τους κορυφαίους της Ομπρέλας. Κάθε κομματική διαδικασία θα είναι και μια ολοένα και πιο δύσκολη διαδικασία για τα στελέχη της τάσης και αυτό φάνηκε στις νέες προτάσεις του στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Εν μέσω ενστάσεων και οξύτατων τόνων από την πλευρά Τσακαλώτου, Φίλη και Σκουρλέτη για την αλλαγή του καταστατικού ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργώντας συνθετικά κατέβασε νέα πρόταση.

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους και σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός ο κ. Τσίπρας πρότεινε οι εκλογές να γίνουν στις 15 Μαΐου με ανοιχτή διαδικασία για τους πολίτες ανοίγοντας το μητρώο εγγραφής για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ένα βήμα πίσω και αντί να μείνει ανοιχτή η διαδικασία εγγραφής μελών για κάποιες ημέρες μετά το Συνέδριο – πρότεινε μέχρι 2 Μαΐου – τελικά τα μέλη της ΚΕ θα εκλεγούν από τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί στο κομματικό μητρώο μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Η παγίδα

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας την ώρα που άνοιγε κι άλλο το κόμμα του στη βάση και την κοινωνία έριχνε ταυτόχρονα και ένα σωσίβιο στην Ομπρέλα αντιλαμβανόμενος και το γεγονός ότι με μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματος περιορίζεται και η δυνατότητα εκλογής στα μεσαία και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη από ένα ακόμη μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που δεν έχει περάσει από τις κομματικές οργανώσεις.

  • Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η πρόταση Τσίπρα αυτή τη φορά θα τεθεί σε ψηφοφορία την προτελευταία μέρα του Συνεδρίου, το Σάββατο πριν το κλείσιμο των εργασιών. Εκεί ουσιαστικά για πρώτη φορά θα καταγραφεί ακόμη πιο καθαρά ο συσχετισμός ανάμεσα στους 5.000 συνέδρους και πλέον αντί δια βοής ή  ανάτασης της χειρός θα υπάρχει η καταγεγραμμένη ψήφος που θα αποτυπώνει καθαρά την εντολή του Συνεδρίου.

Τα περιθώρια στενεύουν δραματικά με αυτό τον τρόπο για τους πολέμιους της πρότασης Τσίπρα και τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν με δεδομένους τους συσχετισμούς δύναμης που έχουν ήδη καταγραφεί με την Ομπρέλα να έχει περιοριστεί σε μόλις ένα 20% της δυναμικής της μέσα στο Συνέδριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων.

Πολλοί εκτιμούν ότι αν επιλεγεί να κατατεθεί και άλλη αντιπαραθετική πρόταση για το καταστατικό τότε η πρόταση του προέδρου μπορεί και να αλλάξει, και το άνοιγμα της διαδικασίας να γίνει ακόμη μεγαλύτερη την ημέρα των εκλογών με εγγραφή την ίδια μέρα και για την κάλπη της ανάδειξης των μελών της ΚΕ δίπλα στην κάλπη του προέδρου.

Ποσοστώσεις και διεύρυνση

Η συνθετική πρόταση πάντως του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο περιλαμβάνει την συγκρότηση πλέον μια μικρής ΚΕ 300 μελών. Από την Προοδευτική Συμμαχία η πρόταση είναι να εκπροσωπηθεί το 20% με στόχο η διεύρυνση να αποτυπωθεί και στο ανώτατο όργανο.

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα μπαίνει ποσόστωση 20% για την εκλογή  Βουλευτών στις κάλπες της περιφέρειας και 15% για την Αττική κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής για μεσαία και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη

β) Κεντρική Μακεδονία: 34  μέλη

γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη

δ) Ήπειρος: 10 μέλη

ε) Θεσσαλία: 12 μέλη

στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη

ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη

η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη

θ) Ατική: 150 μέλη

ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη

ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη

ιβ) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη

ιγ) Κρήτη: 16 μέλη

ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη

Σχετικά Άρθρα