Παραλύει η χώρα – Τι ώρα και πού θα γίνουν τα συλλαλητήρια για τη μεγάλη γενική απεργία κατά της ακρίβειας – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

 Παραλύει η χώρα – Τι ώρα και πού θα γίνουν τα συλλαλητήρια για τη μεγάλη γενική απεργία κατά της ακρίβειας – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα για 24 ώρες λόγω της πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, με κεντρικό σύνθημα «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει» και αιτήματα που αφορούν την αύξηση των μισθών και τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν φοιτητικές παρατάξειςεργατικά σωματείασωματεία βάσης και συνδικάτα, καλώντας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια στις 11:00.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. σε πλ. Κλαυθμώνος, Σύνταγμα και Προπύλαια από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, σωματεία και συλλογικότητες της Αριστεράς. Χειρόφρενο στα ΜΜΜ.

Από νωρίς το πρωί ο απεργιακός παλμός θα χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας, με τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή, ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα τραμ και τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα του δικτύου του ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού.

Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας το προσωπικό θα κάνει στάση εργασίας.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Κανονικά οι αεροπορικές συγκοινωνίες

Αντίθετα, κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Το δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

Χωρίς Δακτύλιο την Τετάρτη

Δεν θα ισχύσει την Τετάρτη ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη σχετική απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στην απεργία συμμετοχή δήλωσαν επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νομαρχίες, δήμους και Πολεοδομία.

Τι ζητούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «εδώ και 14 χρόνια οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική».

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2015-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.