Ενέργεια: Μέτρα στήριξης και τον Μάιο με… εναλλακτικά σχέδια για φυσικό αέριο και ΑΠΕ – “Η κρίση να γίνει ευκαιρία”

 Ενέργεια: Μέτρα στήριξης και τον Μάιο με… εναλλακτικά σχέδια για φυσικό αέριο και ΑΠΕ – “Η κρίση να γίνει ευκαιρία”

Μέτρα σε δόσεις επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ανακόψει το κύμα ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει  επέκταση των μέτρων στήριξης τον Μάιο και επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για την ενεργειακή κρίση. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να μπορέσει να μετατρέψει την ενεργειακή κρίση σε «ευκαιρία». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη αλλά και η συνάντηση του με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, αύριο.

Της Άννας Καραβοκύρη

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, ενώ προχωράνε και τα σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος  όλων αυτών των πρωτοβουλιών  είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου αλλά και να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για την εκμετάλλευση φυσικών ενεργειακών πόρων.

Μέσα στον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο το νέο νομικό μας πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους επενδυτές να δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργού επεξεργάζεται κάθε δυνατό σενάριο για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση επιθυμεί στο συγκεκριμένο θέμα να δοθεί πανευρωπαική λύση καθώς 25 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια, να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως θα εξαντληθούν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια , ώστε να στηριχτούν οι πολίτες στο ενεργειακό πεδίο και τονίζουν πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις εντός των δημοσιονομικών ορίων.

  • « Η βούληση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες. Ισορροπώντας όμως πάντα ανάμεσα σε δύο βασικές αρχές: αφενός με στοχευμένες παρεμβάσεις που αποδίδουν το μέγιστο δυνατό στους οικονομικά αδύναμους και αφετέρου με σεβασμό στα δημοσιονομικά όρια που ορίζουν οι ανάγκες της οικονομίας. Κρατώντας, ταυτόχρονα, δυνάμεις -όπως έκανε και στη διάρκεια της πανδημίας- έτσι ώστε να συνεχίσει τη στήριξη για όσο κρατήσει η κρίση» τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σημειώνουν μάλιστα, ότι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh ανά μήνα αυξάνεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μέση μηνιαία ενίσχυση από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για τα μη Οικιακά Τιμολόγια η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ ανά MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh και θα ισχύσει αναδρομικά και για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου 2022. 

Επίσης, συνεχίζεται η στήριξη για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους φυσικού αερίου και ξεκινά  άμεσα οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά  της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Σχετικά Άρθρα