Reuters: Η ΕΕ αποθηκεύει προμήθειες για πυρηνικό πόλεμο – Πολλά κράτη έχουν ήδη απόθεμα ιωδίου

 Reuters: Η ΕΕ αποθηκεύει προμήθειες για πυρηνικό πόλεμο – Πολλά κράτη έχουν ήδη απόθεμα ιωδίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επιχείρηση συγκέντρωσης αποθεμάτων για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι χημικών, πυρηνικών και βιολογικών απειλών εν μέσω ανησυχιών για την τροπή που μπορεί να λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ και πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Η διαδικασία αποθήκευσης προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, πιθανώς μερικούς μήνες, και αποσκοπεί στην επέκταση των αποθεμάτων που είναι διαθέσιμα στον πληθυσμό της ΕΕ και στις χώρες-εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά – Οι τιμές από Πειραιά και Ραφήνα για τα νησιά

Οι προμήθειες θα περιλαμβάνουν επίσης εξοπλισμό απολύμανσης, γάντια, μάσκες και άλλο υλικό για χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική άμυνα (CBRN), δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στην κίνηση αυτή της ΕΕ οδήγησαν εν μέρει οι ανησυχίες για το καθεστώς των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα πρακτικά δύο συναντήσεων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας της ΕΕ τον Μάρτιο που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα