Σε χαμηλά δύο εβδομάδων το πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν

 Σε χαμηλά δύο εβδομάδων το πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αποδέσμευση 1 εκατ. βαρελιών αργού ημερησίως, με στόχο την μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 100,28 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας ισχυρή πτώση 7,54 δολαρίων/βαρέλι ή 7%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του αμερικανικού αργού από τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, γεγονός που ωστόσο δεν εμπόδισε το WTI να κλείσει τον Μάρτιο με συνολικά κέρδη 4,8%. Σε βάθος τριμήνου, τα κέρδη του WTI εκτοξεύτηκαν κατά 33%.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα προσωρινό μέτρο που στοχεύει να ανακόψει το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο ωστόσο είναι σε θέση να καλύψει την ζήτηση, συγκρατώντας παράλληλα τις τιμές», σημειώνει ο Marshall Steeves, ενεργειακός αναλυτής της S&P Global Commodity Insights. «Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι η γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως σήμερα ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 432.000 βαρέλια, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Σύμφωνα με το MarketWatch, η αύξηση στην ημερήσια παραγωγή θα πραγματοποιηθεί από την 1η Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα