Κοροναϊός: Ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία – Καμία άρση μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου – Τέταρτη δόση το φθινόπωρο

 Κοροναϊός: Ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία – Καμία άρση μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου –  Τέταρτη δόση το φθινόπωρο

Ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κοροναϊό και παραδοχή ότι σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη στην χώρα μας επιδεινώθηκε ο αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό (κατά 5%) εκφράστηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στις αυξημένες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι η πανδημία είναι γύρω μας, όμως υπογράμμισε ότι και τα εξιτήρια είναι αρκετά κάτι που περιορίζει την πίεση στο σύστημα υγείας.

“Η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία πίεση”, είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα. 

“Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000”, είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη.

Σαϊντού Καμαρά / Οι συγκινητικές εικόνες από την παρέλαση – Στο πλευρό του όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές

Βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε 40 από 47 χώρες εμφανίζουν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας διεθνώς, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, όμως σημείωσε ότι στην χώρα μας (σε αντίθεση με την Ευρώπη) αυξήθηκαν κατά 5% οι θάνατοι.

Η τέταρτη δόση

Στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού και στη χορήγηση τέταρτης δόσης αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες» είπε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου, τοποθετώντας το χρονικά το φθινόπωρο πιθανή χορήγηση τέταρτης δόσης.

«Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε.

Η κα Παπαευαγγέλου επίσης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να την περνούν “στο πόδι” και τριπλά εμβολιασμένους 40άρηδες να υποφέρουν», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της διασποράς για αυτό δεν γίνεται άρση μέτρου μέχρι τέλος Απριλίου», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα