Συμφωνούν σε κυβέρνηση συνεργασίας Μητσοτάκης – Τσίπρας… αλλά όχι μεταξύ τους – Νέα μετεκλογικά σενάρια

 Συμφωνούν σε κυβέρνηση συνεργασίας Μητσοτάκης – Τσίπρας… αλλά όχι μεταξύ τους – Νέα μετεκλογικά σενάρια

Εν μέσω σφοδρού κύματος ακρίβειας, έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και μιας γεωπολιτικής αστάθειας, πρωτοφανούς στα μεταπολεμικά χρονικά για την ευρύτερη περιοχή μας, η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα εκλογικού σχεδιασμού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με δυο παράλληλες σχεδόν συνεντεύξεις τους έβαλαν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση πατώντας πλέον – αναπόφευκτα πλέον και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη – στο ρεαλισμό της συγκυρίας. Τα κουκιά δεν βγαίνουν και η επόμενη κυβέρνηση συμφωνούν τώρα και οι δυο ότι θα είναι συνεργασίας. Το νέο δεδομένο είναι η διάρκεια ζωής αυτής της κυβέρνησης.  

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το ερώτημα που τίθεται όμως δεν έχει να κάνει με αυτά που έστω και καθυστερημένα φτάνει κάθε φορά να παραδεχτεί ο Πρωθυπουργός – από τους θανάτους εκτός ΜΕΘ μέχρι την αισχροκέρδεια εσχάτως στην αγορά ενέργειας – αλλά με την κυβέρνηση που θα έχει η χώρα μετά τις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωση ήττας όπως τη χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα ευρήματα και των φανερών πλέον δημοσκοπήσεων είναι αποκαρδιωτικά για το Μέγαρο Μαξίμου με τη διαφορά  ναι μεν να παραμένει διακριτή αν και κάτω από τις δέκα μονάδες σταθερά το τελευταίο τρίμηνο, αλλά με τα ποιοτικά στοιχεία να φέρνουν τον Πρωθυπουργό αντιμέτωπο με την ίδια την κοινωνία τόσο στο ζήτημα της ακρίβειας όσο και βασικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής του στα κορυφαία ζητήματα.

Η πτώση της ΝΔ είναι αισθητή και χωρίς φρένα στην κατηφόρα.

  • Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και το συνέδριο στο παλαιό Χρηματιστήριο ο Πρωθυπουργός έβγαλε είδηση στη Νίκη Λυμπεράκη και τον Νίκο Φιλιππίδη:  «ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα. Η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Από το αυτοδυναμία ή χάος που επικαλούνταν μόλις πριν λίγους μήνες ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να πατά παρατηρούν από την αξιωματική αντιπολίτευση στο χάος της κατάρρευσης και της ραγδαίας φθοράς εξαιτίας των δικών του επιλογών. Η απάντησή του υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια τρανταχτή απόδειξη της αμηχανίας που διακατέχει όλο τη διάρθρωση του επιτελικού κράτους το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε στις δεύτερες κάλπες τις οποίες όσο είναι στην ευχέρειά του θα τις επιδιώξει, αλλά πλέον και για αυτές με που δίνουν μπόνους στο πρώτο κόμμα δεν νιώθει σίγουρος για το αποτέλεσμά τους.

Κάλπες απλής… πόλωσης

Η δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN ήταν ένα σήμα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με κορυφαίο ζήτημα την ακρίβεια που βιώνουν τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να βγάλουν το μήνα μπροστά στο τσουνάμι των υπερδιογκωμένων λογαριασμών ρεύματος και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.

  • Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώνεται τώρα να ρίξει νερό στο μύλο της απλής αναλογικής. Η στρατηγική της χαλαρής ψήφου την πρώτη Κυριακή που είχε υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή εγκαταλείφθηκε τώρα και επίσημα από τον επικοινωνιακό επιτελείο και το στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου και του Μοσχάτου.

Η στροφή στο επιτελείο Μητσοτάκη είχε παρατηρηθεί ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη με τις μετρήσεις που έφταναν στα χέρια των συνεργατών του Πρωθυπουργού να δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες απώλειες για τη ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ.

Για το λόγο αυτό η στρατηγική πλέον είναι για σκληρή σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ και για τις πρώτες κάλπες με σαφή στόχο την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού από τον πρώτο κιόλας γύρο. Η πόλωση λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Κυβέρνηση «έκτακτου σχεδίου»

Ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια στιγμή μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και το Γιώργο Παπαδάκη έβαλε σε άλλη διάσταση το ζήτημα της μετεκλογικής συνεργασίας ανοίγοντας πολλά παράθυρα για το είδος και το εύρος αυτής της συνεργασίας μεταξύ πρώτο και τρίτου ή τέταρτου κόμματος.

Τα σχέδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδράζονται στην επιδίωξη της συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική. Ο πρώην Πρωθυπουργός σταθερά πιο ρεαλιστής στο ζήτημα των εκλογών και λόγω της δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει παρόλα αυτά να βλέπει το κόμμα του πρώτο στις εκλογές όποτε κι αυτές γίνουν παίζοντας παράλληλα τώρα στο δικό του γήπεδο της στρατηγικής επιλογής του να καθιερώσει το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στη συναυλία Ειρήνης αναπτέρωσε το ηθικό στην Κουμουνδούρου, είναι ένα ασφαλές δείγμα της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στα κινήματα και στο δρόμο, αλλά στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά παίζει με ανοιχτά χαρτιά σε αυτή την εκλογική παρτίδα και ουσιαστικά ρίχνει διαρκώς γέφυρες στο ΚΙΝΑΛ με στόχο να ωριμάσει στην κοινή γνώμη η δυνατότητα μια κυβερνητικής σύμπραξης.

  • «Για να μην λέω κι εγώ πράγματα τα οποία μοιάζουν υπερβολικά – εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο για να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο, αν όχι τετραετίας, αλλά σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ρίχνει ένα νέο δεδομένο στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της κάλπης που δεν είναι άλλο από μια πιθανή συνεννόηση μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων για το χρονικό ορίζοντα μιας τέτοιας κυβέρνησης έκτακτου σχεδίου.

Αν ο όπως εκτιμά ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα τότε αποκλείοντας με κάθε τρόπο τη συνεργασία τη ΝΔ ο κύριος αποδέκτης της πρότασης είναι το τρίτο θεωρητικά κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος φαίνεται δίπλα στο δίλημμα της μη επιστροφής της Δεξιάς θα έχει στα χέρια του και ένα εχέγγυο ασφαλούς εξόδου από τη κυβερνητική συνεργασία καθώς θα μπορεί να αποτελέσει μια συνεργασία ανάγκης με ημερομηνία λήξης, ορισμένου χρόνου.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας στο σενάριο που τα πράγματα για τη χώρα οδηγηθούν σε οριακές καταστάσεις τις οποίες όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά τις προβλέπει σε μεγάλο βαθμό δείχνει ότι έχει έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης της νέας εθνικής κρίσης και σε αυτή την προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων δίνει σε όσους συνεργαστούν μαζί του και το δυνατότητα χάραξης ενός όσο το δυνατόν ασφαλέστερου πολιτικού διαδρόμου.

Σχετικά Άρθρα