Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επίθεση στη μεγάλη συναυλία για την Ουκρανία

 Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επίθεση στη μεγάλη συναυλία για την Ουκρανία

Η συναυλία για την Ειρήνη αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου. Εκτός από το αντιπολεμικό της μήνυμα βασική αιτία της αναμενόμενης επιτυχίας της από άποψη συμμετοχής του κόσμου δεν είναι άλλο από την πολεμική δέχτηκε από κυβερνητικά και φιλελεύθερα μεγάφωνα και αναμεταδότες της αντι-ρωσικής, αντι-πουτινικής πλευράς σε ένα νέο ευκαιριακό διχασμό λίγο πριν την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πολύ μελάνι και ανοίκειες εκφράσεις ακόμη και από ευυπόληπτες πένες του έγκριτου Τύπου αλλά και πολλή χολή στο διαδίκτυο και τα ερτζιανά έχουν χυθεί για αυτή τη συναυλία και στην οποία θα πάρει μέρος ο πρωτοφανής αριθμών καλλιτεχνών και τραγουδιστών που φτάνει τους 40 τραγουδιστές και ερμηνευτές.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τι κι αν μετέχουν τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας ή η Γλυκερία με εκατοντάδες αντιπολεμικές συναυλίες και συμμετοχές σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τους τη επαγγελματική και καλλιτεχνική διαδρομή, ειδικά ο πρώτος δεν γλίτωσε από τα πυρά των «οπαδών της καθαρής καταδίκης» του Πούτιν και της Ρωσίας με το όνομά του να γίνεται ακόμη και αντικείμενο ταύτισής του με το «Ζ» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως έγινε με τον σκιτσογράφο της Καθημερινής.

  • Αλλά και συλλήβδην στοχοποιήθηκαν οι συμμετέχοντες από έγκριτες πένες όπως του κεντρικού αρθρογράφου των Νέων που χρησιμοποίησε μέχρι και την ποιητική λέξη «δωσίκωλοι» για να περιγράψουν όλους εκείνους που κατά την κρίση του συγγραφέα αλλά και άλλων ομοϊδεατών του και συνοδοιπόρων του στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» το θύτη.

Τα πυρά όμως της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η αξιωματική εμφανίζεται ως βασικός διοργανωτής της συναυλίας, έβαλαν τη σφραγίδα τους πάνω στο επίδικο της αντιπαράθεσης, που δε είναι άλλο για την κυβερνητική πτέρυγα από τη μετατροπή του πολέμου και των αντιπολεμικών κινημάτων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε πόλεμο εσωτερικής κατανάλωσης για την ηγεμονία στην μικροπολιτική σκακιέρα.

Το σκηνικό έχει επαναληφθεί στο παρελθόν πολλάκις.

  • Από την πρώτη στιγμή τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο επίσημο τρόπο την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το Μοσχάτο έσπευσε να βάλει στο στόχαστρό του τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δήθεν δεν καταδίκασε τον Πούτιν.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα έχουν πέσει πολλά σπίρτα στο βαρέλι με τη βενζίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης ωστόσο η Κουμουνδούρου φρόντισε να μην μπει στην αντιπαράθεση με τη βεβαιότητα της ισχύος του αντιπολεμικού συνθήματος.

Νέος μακαρθισμός

Τι κι αν ακόμη και υιός του Πρωθυπουργού επιστρατεύτηκε σε αυτή την ρητορική απαξίωσης της συναυλίας με δυο τουλάχιστον συμμετέχοντες να του απαντούν με το δικό τους τρόπο καλλιτεχνικό τρόπο υποχρεώνοντάς τον σε σβήσιμο της ανάρτησής του, την ουσία της λυσσαλέας επίθεσης στη συναυλία την περιέγραψε με σαφή τρόπο ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, από τους στενούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

Με την ανησυχία όλων να είναι εμφανώς η μη περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και συναισθανόμενοι τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ουκρανικός λαός ο δικηγόρος ήταν σαφής προσθέτοντας « χωρίς η κραυγή μας να υποκλαπεί σε υποστήριξη μιας Νατοϊκής κλιμάκωσης».

Και εδώ φαίνεται ότι κρύβεται η ουσία όλης της αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο και για αμιγώς εσωτερική κατανάλωση.

«Οι καλλιτέχνιδες/ες που έβαλαν το όνομά τους αντιμετωπίζουν έναν πρωτοφανή νεομακαρθισμό» έγραψε σε νεότερη ανάρτησή του ο κ. Καμπαγιάννης απηχώντας σε ένα βαθμό πολλούς από όσους θα στηρίξουν με την παρουσία τους τη συναυλία.

Ζελένσκι

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν την πλειοδοσία αντιρωσικής υστερίας στην οποία επιδίδεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος από την πρώτη στιγμή να πάρει ενεργό μέρος στους σχεδιασμούς της Δύσης.

  • Σε αυτή τη λογική εκτιμάται σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι θα αξιοποιηθεί και η πρόσκληση για την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο τομεάρχης εξωτερικών του Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να χαιρετίσει την πρόσκληση Μητσοτάκη στον Ουκρανό Πρόεδρο κλείνοντας αμέσως κάθε περιθώριο σπέκουλας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως πηγές της Κουμουνδούρου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η ομιλία αυτή θα αξιοποιηθεί πρώτιστα για τα εσωτερική κατανάλωση και πάνω στην πάνδημη καταδίκη του πολέμου να στερεωθεί ακόμη πιο πολύ η επιλογή της κυβέρνησης να συνταχθεί απόλυτα με τον αμερικανικό παράγοντα εμφανιζόμενη πρόθυμη να στείλει μέχρι και όπλα στην Ουκρανία.

  • Παράλληλα με αυτές τις επιδιώξεις και ενώ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν συντριπτικά ποσοστά κατά της οποιασδήποτε εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις η κυβέρνηση εκτιμάται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παίζει και ένα ακόμη χαρτί στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια φάση μάλιστα που η ουδετερότητα της Τουρκίας έχει αναβαθμίσει το ρόλο του Ερντογάν και έχει σβήσει όλο το βεβαρυμμένο ιστορικό του στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το χαστούκι του αμερικανικού non paper για την ακύρωση του αγωγού east med η κυβέρνηση βλέπει να μετουσιώνεται σε πραγματικό κίνδυνο για τη θέση της χώρας η ταχύτατη πρόοδος των αμερικανοτουρικών σχέσεων.

Το φρένο σε αυτή την πορεία της διπλωματίας της Άγκυρας εκτιμάται ότι είναι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα Μενέντεζ και τον αντιτουρκισμό του αμερικανού Γερουσιαστή με το μπλοκάρισμα της αγοράς των F-16 να αποτελεί το σημείο αιχμής στην ατζέντα. 


Σχετικά Άρθρα