Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς – Αμερικανός αξιωματούχος διαψεύδει την WSJ- Αποδίδεται σε μόλυνση

 Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς – Αμερικανός αξιωματούχος διαψεύδει την WSJ- Αποδίδεται σε μόλυνση

Σάλο προκάλεσε η είδηση περί απόπειρας δηλητηρίασης του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αμερικανός αξιωματούχος επικαλούμενος την εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δίνει τη δική του εκδοχή. Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς φέρεται ότι είχε αναπτύξει συμπτώματα μιας «ύποπτης δηλητηρίασης», σύμφωνα με τον ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Λονδίνο, Max Colchester. Στον παραπάνω ισχυρισμό προστίθεται πως τα ίδια ακριβώς πέρασαν και ορισμένοι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την παύση του πολέμου.

Ο δημοσιογράφος έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την χρονική περίοδο κατά την οποία έλαβε χώρα περιστατικό, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter όλα όλα συνέβησαν στις αρχές του μήνα. Το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε ότι τα συμπτώματα περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχή και επώδυνη δακρύρροια και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και τα χέρια του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών αξιωματούχων.

Ο δισεκατομμυριούχος και τουλάχιστον δύο μέλη των Ουκρανών ομολόγων του αρρώστησαν λίγο μετά από μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ.

Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, εκπρόσωπος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είχε συμπτώματα δηλητηρίασης.

«Δεν είναι δηλητηρίαση»

Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε στο Reuters είπε ότι οι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές αρρώστησαν λόγω περιβαλλοντικού παράγοντα και όχι λόγω δηλητηρίασης. Η δήλωση έρχεται αφότου η Wall Street Journal και το ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Bellingcat ανέφεραν ότι ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές είχαν υποστεί συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης έπειτα από μια συνάντηση στο Κίεβο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Η συλλογή των πληροφοριών υποδηλώνει ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας: «Π.χ., όχι δηλητηρίαση».

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παναγιώτης Δρίβας