Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο

 Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο

Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με τις τιμές να πιέζονται από τα δημοσιεύματα για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το WTI, παραδόσεως Μαΐου, υποχώρησε κατά 1,72 δολάρια, ή 1,6%, κλείνοντας στα 104,24 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο ενεργού συμβολαίου από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι διαπραγματευτές Ουκρανίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στην Τουρκία για τις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με το ρωσικό Interfax, κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία εμφανίστηκε ανοιχτή στην υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Επιπλέον, οι τιμές δέχθηκαν πίεση μετά και το νέο lockdown στη Σαγκάη για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κοροναϊού, πλήττοντας τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Η Σαγκάη αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας, σύμφωνα με τους αναλυτές της ANZ Research.

Ο OPEC+ αναμένεται να διατηρήσει το σχέδιο για μια ήπια άνοδο τον Μάιο στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά.

Σχετικά Άρθρα