Ουκρανία: Η πρόταση των πέντε σημείων στις συνομιλίες με την Ρωσία

 Ουκρανία: Η πρόταση των πέντε σημείων στις συνομιλίες με την Ρωσία

Με μια σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, αποκαλύπτει τα πέντε σημεία-κλειδιά των προτάσεων της Ουκρανίας.

Το πρώτο και βασικότερο, σύμφωνα με τον Σοϊλού, είναι η επέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας έπειτα από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. «Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

Αμηχανία μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών – Διαχείριση του θυμού των πολιτών για την ακρίβεια και προσπάθεια ελέγχου της κερδοσκοπίας

Σε αντάλλαγμα των εγγυήσεων ασφαλείας που της δίνονται, ακολούθως η Ουκρανία γίνεται ένα αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά με δυνατότητα ένταξης στην Ε.Ε. Τρίτο σημείο των προτάσεων της Ουκρανίας, κατά τον Σοϊγκού, είναι η συζήτηση του καθεστώτος της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια, με την προϋπόθεση της μη χρήσης βίας από την ουκρανική πλευρά για την επίλυση του ζητήματος.

Επιπρόσθετα, η ουκρανική πλευρά θέτει ως μείζον ζήτημα τον πρόσωπο με πρόσωπο διάλογο των δύο αρχηγών Πούτιν και Ζελένσκι για το ζήτημα του Ντονμπάς, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει πως η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς.

Τέλος, ο Σοϊγκού αναλύει τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα. «Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυήτριες δυνάμεις θα το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους», καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Σχετικά Άρθρα