Τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα χειρόγραφα της διαθήκης Τσοχατζόπουλου

 Τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα χειρόγραφα της διαθήκης Τσοχατζόπουλου

«Aυτοί που ευεργετήθηκαν πολλαπλώς από εμένα, αυτοί που πλούτισαν από εμένα, οι ίδιοι με εγκατέλειψαν σαν το σκυλί, όταν δεν είχα πλέον άλλα να δώσω», ακούγεται να λέει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στα ηχητικά μηνύματα που πλαισιώνουν τη δεύτερη κατά σειρά διαθήκη του, αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει η Realnews.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ βάλλει εναντίον της κόρης του, Αρετής Τσοχατζοπούλου, για τη στάση που είχε απέναντι στον ίδιο και την οικογένειά του. Παράλληλα, μιλά για άτομα που απέκτησαν πλούτο εξαιτίας του, αλλά έκαναν σαν να μην τον γνώριζαν μετά τη φυλάκισή του για το παράνομο χρήμα που έλαβε, στο περιθώριο της περιβόητης σύμβασης των υποβρυχίων.

Οι αναφορές του μπορούν να εκληφθούν ως προαναγγελία των αποκαλύψεων που πρόκειται να ακολουθήσουν κατά τη δημοσιοποίηση της τρίτης διαθήκης του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελευταία διαθήκη του πρώην υπουργού περιλαμβάνει ντοκουμέντα για παράνομο χρήμα που έλαβαν γνωστοί πολιτικοί. Σε μία από τις δεκάδες χειρόγραφες σελίδες της διαθήκης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρεται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Δίχως να μπορεί να συγκρατήσει την έντασή του, που αποτυπώνεται στον γραφικό χαρακτήρα, γράφει: «Για τις επισκέψεις αυτές η κόρη μου (σ.σ.: Αρ. Τσοχατζοπούλου) έβαλε ως προϋπόθεση την απομάκρυνση της γυναίκας μου, μοναδικού φροντιστή μου, από το δωμάτιο, αναγκάζοντάς με να παρακαλέσω τη γυναίκα μου να βγει από το δωμάτιο και να περιμένει έξω ως ξένη μαζί με τους επισκέπτες άλλων ασθενών.

Η στάση της “ευεργετημένης” κόρης μου δημιουργούσε σταθερά προβλήματα στη λειτουργία της οικογένειάς μου, της γυναίκας μου και του ανήλικου παιδιού μου. Η αρρωστημένη στάση της εναντίον μου την οδήγησε σε συνεχείς εισβολές στην πατρική κατοικία της γυναίκας μου, όπου και διέμενα επίσημα, και σύμφωνα με δικαστική απόφαση, με στόχο πάντα την αποχώρηση, την καταστροφή και διάλυση της οικογένειάς μου…».

Η εγκατάλειψη

Ο καταδικασθείς πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκφράζει το αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθει, σημειώνοντας σε άλλο σημείο της διαθήκης: «Επισημαίνω ότι τα τρία τελευταία χρόνια που υπεβλήθην σε τρία σημαντικά για τη ζωή μου χειρουργεία ήταν απόντες όλοι τους! Τόσο από ηθικής, ανθρώπινης και οικονομικής στήριξης… επιβεβαιώνοντας την πλήρη εγκατάλειψη στην οποία περιήλθα».

Στη συνέχεια αναφέρεται στο πρόσωπο της συζύγου του: «Ετσι, αναγκαστικά, αυτό το φορτίο το επωμίστηκε η γυναίκα μου, ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν δίπλα μου ανελλιπώς κάθε μέρα για 24 ώρες και φορτώθηκε και σήκωσε όλο το οικονομικό χρέος που δημιούργησαν οι αρρώστιες, η φυλακή, οι διώξεις. Η κλινική η οποία ανέλαβε να με χειρουργήσει και να με νοσηλεύσει απαίτησε από τη γυναίκα μου, Βασιλική Τσοχατζοπούλου, να κάνει αποδοχή χρέους και να υπογράψει συναλλαγματικές μεγάλου ύψους προκειμένου να με χειρουργήσουν… Σήμερα καλούμαι να καταγράψω την αλήθεια και μόνο για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα νοσοκομεία και τις κλινικές που χαροπάλεψα και σώθηκα αποκλειστικά με τη διαρκή, μέρα-νύχτα, υποστήριξη της γυναίκας μου…».

H Βίκυ Σταμάτη

Η Βίκυ Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου, με δήλωσή της στην «R», κάνει λόγο για ηθική υποχρέωση να σεβαστεί την επιθυμία του συζύγου της, ώστε να επέλθει η δικαίωσή του. «Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο την αποφασιστική και απόλυτη πλευρά του χαρακτήρα του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, έντονα συναισθήματα και πολλή αγάπη για την οικογένειά του. Ανέθρεψε το παιδί μας με αρχές και ιδανικά, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε και τον πόλεμο που δεχθήκαμε και αποτέλεσε μέχρι και την τελευταία στιγμή έναν άξιο πατέρα και πρότυπο. Κάθε φορά που κοιτάζω στα μάτια τον νεαρό Ακη, βλέπω σε αυτόν την ψυχή, το μυαλό, την ευστροφία του πατέρα Ακη», λέει και συνεχίζει: «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός πως ήδη έχει λάβει δώδεκα αριστεία για τις επιδόσεις του στο σχολείο, με την τελευταία προ ολίγων ημερών. Αλλά είναι και ένα αποφασισμένο παιδί να σηκώσει το βάρος του ονόματος και να τον κάνει υπερήφανο, όπως πολλές φορές μού έχει εξομολογηθεί. “Μαμά, μην κλαις, ο μπαμπάς είναι μαζί μας, μας βλέπει από εκεί ψηλά και είναι χαρούμενος”, μου λέει συνεχώς».

Αποκαλύψεις για την διαθήκη

Αναφερόμενος στη δεύτερη διαθήκη, ο δικηγόρος της οικογένειας Τσοχατζοπούλου, Νίκος Αλεξανδρής, μιλά για μια «κατάθεση ψυχής πριν από την τελική αναμέτρηση με την Ιστορία». Εχοντας ακούσει το μεγαλύτερο μέρος των ηχητικών και οπτικών αποσπασμάτων που άφησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζει:

«Eίναι απολύτως αντιληπτό πως με τη δεύτερη διαθήκη του επιθυμεί να ανοίξει την καρδιά του στους (και για τους) ανθρώπους που τον κρατούν στη ζωή (κατά τον χρόνο συντάξεως της διαθήκης). Και είναι απολύτως σαφές πως ο Ακης, πριν από την τρίτη διαθήκη, με την οποία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο και να αποδώσει τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαιτίους, αναζητεί να αντλήσει δύναμη και θάρρος για να το πράξει μέσω της απολύτου στενής οικογένειάς του, της συζύγου και του παιδιού του».

Σχετικά Άρθρα