Ε.Ε.: Άμεση βοήθεια σε κράτη που δέχονται προσφυγικές ροές από Ουκρανία

 Ε.Ε.: Άμεση βοήθεια σε κράτη που δέχονται προσφυγικές ροές από Ουκρανία

Όπως ανέφερε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μετά την Πολωνία, το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών το σηκώνουν η Αυστρία και η Τσεχία.

Μέτρα για τη διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έλαβαν απόψε οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε., αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση βοήθεια στα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές. Εκτιμάται ότι από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν μετακινηθεί προς κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσης, οι υπουργοί αποφάσισαν την καταγραφή των προσφύγων σε ένα κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα, με χρήση του μηχανισμού eu-LISA, ο οποίος συντονίζει τα συστήματα πληροφορικής που διέπουν την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.

Εξάλλου, οι υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, μίλησαν για σχέδιο αντιμετώπισης του trafficking, εξέτασαν τα μέσα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, ενώ συζήτησαν περαιτέρω επιλογές για το θέμα αυτό. 

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο, είχε τονίσει πως «τώρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους, αλλά και για να βοηθηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες» και ανέφερε ότι έχει μπει σε λειτουργία η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την εγγραφή όλων όσων δικαιούνται καθεστώς προσωρινής προστασίας, ειδικότερα για τα παιδιά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί της ΕΕ είναι σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. 

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο στους Ουκρανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Πολωνία, η οποία σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες). Όπως ανέφερε, μετά την Πολωνία, το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν η Αυστρία και η Τσεχία.

Σχετικά Άρθρα