Ανάλυση BBC για τη νέα τακτική των ρωσικών δυνάμεων – Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

 Ανάλυση BBC για τη νέα τακτική των ρωσικών δυνάμεων – Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

Ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute, ένα think tank που εδρεύει στο Λονδίνο, έδωσε στο BBC την τελευταία του αξιολόγηση για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει τις περισσότερες από τις δυνάμεις που είχαν προετοιμάσει για την εισβολή και ότι οι πιο πολλές από αυτές βρίσκονται εντός της Ουκρανίας. Ετσι, δεν είναι σε θέση να αναδιατάξουν δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

“Επομένως, αυτό που καθορίζει πού θα σημειώσουν πρόοδο τώρα είναι το πού κάνουν την κύρια προσπάθεια όσον αφορά τους πόρους και την επιμελητεία. Η κύρια προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι ο Νότος, όπου προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη μάχη για τη Μαριούπολη και στη συνέχεια να κινηθούν στα πλευρά των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στο Ντονμπάς, για να προσπαθήσουν να τους αποκόψουν, κινούμενοι βόρεια από τον νότιο άξονα».

Έχουν μείνει στάσιμοι μεταξύ Χερσώνας και Μικολάιβ και είναι πολύ απίθανο να μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, προσθέτει.

Βασική επιδίωξη είναι να πιέσουν βόρεια από την Κριμαία κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου για να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την περιοχή που βρίσκονται πολλές από τις καλύτερες μονάδες της Ουκρανίας.

“Επειδή το ηθικό των Ρώσων είναι χαμηλό, επειδή δεν έχουν τους αριθμούς για να κατακτήσουν αυτές τις πόλεις, τις περικυκλώνουν ώστε να μείνουν οι υπερασπιστές χωρίς τρόφιμα και ενισχύσεις και απλώς τις ισοπεδώνουν σταδιακά με χρήση του πυροβολικού”, υποστηρίζει.

Οι Ρώσοι προχώρησαν κατά μήκος περισσότερων αξόνων από ό,τι μπορούσαν να υποστηρίξουν στο πρώτο μέρος της σύγκρουσης, και τώρα είναι σε θέση όπου μπορούν να ενισχύσουν μόνο έναν άξονα κάθε φορά. Προς το παρόν, η προτεραιότητά τους φαίνεται να είναι να νικήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, αν μπορούν. Μόλις τελειώσουν στη Μαριούπολη, είναι πιθανό να ενισχύσουν τον άξονα ενάντια στο Χάρκοβο στα βόρεια του Ντονμπάς.

Ετσι, η πρόθεση είναι πολύ αργή και μεθοδική κατάληψη των πόλεων μία προς μία, καταλήγει.

Διπλωματική κινητικότητα

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, για διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία σε δελτίο Τύπου, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, «ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά Άρθρα