ΝΑΤΟ: Σε ποιές χώρες αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις- Στόλτενμπεργκ: Στόχος να μην επεκταθεί ο πόλεμος εκτός Ουκρανίας [χάρτες]

 ΝΑΤΟ: Σε ποιές χώρες αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις- Στόλτενμπεργκ: Στόχος να μην επεκταθεί ο πόλεμος εκτός Ουκρανίας [χάρτες]

Στρατιωτικό κλοιό γύρω από την Ουκρανία δημιουργεί ταχύτατα το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια με σαφή γεωπολιτικό συμβολισμό ως απάντηση στην ρωσική εισβολή αλλά και μία ουσιαστική κίνηση προετοιμασίας στην περίπτωση που χρειαστεί η συνδρομή των χωρών- μελών του Συμφώνου.

Όπως αποκαλύπτουν, με στοιχεία προερχόμενα από το στρατηγείο του οργανισμού στις Βρυξέλλες, οι New York Times, μια τεράστια στρατιωτική δύναμη εγκαθίσταται αυτές τις μέρες σε χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό ίσως απαιτηθεί η αποστολή δυνάμεων και από την Ελλάδα, όπως φαίνεται πως συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο.

Οι N.Y.Times σημειώνουν πως οι νέες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία ενώνουν παρόμοιες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία — οι οποίες επίσης αυξάνονται σε μέγεθος.

«Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία και δεν θα γίνει σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των στρατευμάτων υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ βρίσκονται τώρα στην Πολωνία, η οποία μοιράζεται μεγάλα σύνορα με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Επιπλέον 120.000 στρατιώτες από τον στρατό της Πολωνίας είναι έτοιμοι – οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα υποδοχής στη συμμαχία.

Ukraine Maps: Tracking Where Russian Forces Are Invading - The New York  Times

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μια ημέρα πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων συμμάχων στις Βρυξέλλες, είπε: «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας. Πρέπει λοιπόν να επαναφέρουμε την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα».

Πηγή: Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία περιλαμβάνουν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία . Οι κατά προσέγγιση περιοχές των μαχών προέρχονται από αναφορές από τις 11 έως τις 22 Μαρτίου, από τις 4 π.μ. ανατολικά στις 23 Μαρτίου- New York Times

Σχετικά Άρθρα