Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ελβετία

 Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ελβετία

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επέβαλε η Ελβετία, ευθυγραμμιζόμενη με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

“Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου σημαίνει ότι η Ελβετία παραμένει ευθυγραμμισμένη με τα μέτρα που επέβαλε η ΕΕ στις 9 και στις 15 Μαρτίου ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 16 Μαρτίου, η Ελβετία είχε ήδη εγκρίνει τον διευρυμένο κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση του ελβετικού συμβουλίου.

Η Ελβετία έχει επιβάλει απαγορεύσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την εμπορία ειδών πολυτελείας, σιδήρου και χάλυβα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι εξαγωγές αγαθών και συναφών υπηρεσιών προς τον ρωσικό ενεργειακό τομέα πλέον απαγορεύονται. Επίσης, απαγορεύεται η συμμετοχή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και η παροχή δανείων ή άλλων οικονομικών πόρων σε τέτοιες επιχειρήσεις”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ανακοίνωσε το Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου τονίζει ότι “επιβάλλεται απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία ή προερχόμενων από τη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας και ειδών θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι συναλλαγές με ορισμένες κρατικές εταιρείες και η παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας απαγορεύονται”.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναφέρει ότι αποφάσισε να επιτρέψει “ορισμένες εξαιρέσεις από τις οικονομικές κυρώσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς”, επισημαίνοντας ότι θα “διευκολύνει” τις επιχειρηματικές σχέσεις που είναι “απαραίτητες για το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων”.

Το συμβούλιο ανέφερε, επίσης, ότι αποφάσισε να μην εφαρμόσει το μέτρο της ΕΕ για αναστολή της μετάδοσης περιεχομένου από ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, “συγκεκριμένα το Sputnik και το Russia Today”.

“Παρότι αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται για τη διάδοση στοχευμένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι είναι πιο αποτελεσματικό να αντικρούονται αναληθή και επιβλαβείς δηλώσεις με γεγονότα αντί να εμποδίζεται η μετάδοσή τους”, εξηγεί η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία, παραδοσιακά ουδέτερη χώρα στο παρελθόν, “έσπασε” για πρώτη φορά αυτήν την παράδοση στις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα