Αμερικανικές πηγές: Αστοχία έως και 60% έχουν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Ουκρανία

 Αμερικανικές πηγές: Αστοχία έως και 60% έχουν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία υφίσταται ποσοστά αποτυχίας έως και 60% για ορισμένους από τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσαν στο Reuters τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση των πληροφοριών.

Η αποκάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Ρωσία απέτυχε σε αρκετούς βασικούς στόχους από την εισβολή της πριν από έναν μήνα, όπως η εξουδετέρωση της αεροπορίας της Ουκρανίας, παρά τη φαινομενική δύναμη του στρατού της ενάντια στις πολύ μικρότερες ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, δεν παρείχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αξιολόγηση και δεν αποκάλυψαν τι ακριβώς οδήγησε σε υψηλά ποσοστά αστοχίας ρωσικών πυραύλων.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα στοιχεία.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό αποτυχίας μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από αποτυχίες εκτόξευσης μέχρι πύραυλο που δεν εκραγεί κατά την πρόσκρουση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας είπαν σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους όλων των ειδών από την έναρξη του πολέμου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πει μέχρι στιγμής πόσοι από αυτούς έπληξαν τους στόχους τους και πόσοι απέτυχαν.

Επικαλούμενοι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το ποσοστό αποτυχίας της Ρωσίας ποικίλλει καθημερινά, εξαρτάται από τον τύπο του πυραύλου που εκτοξεύεται και μερικές φορές μπορεί να υπερβαίνει το 50%. Δύο από αυτούς είπαν ότι έφτασε μέχρι και το 60%.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι οι πληροφορίες έδειξαν ότι οι πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύτηκαν από αέρος της Ρωσίας είχαν ποσοστό αποτυχίας από 20 έως 60%, ανάλογα με την ημέρα.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει δύο τύπους πυραύλων cruise στην Ουκρανία, τους Kh-555 και Kh-101, σύμφωνα με το Missile Defense Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιο θα ήταν το τυπικό ποσοστό αστοχίας για πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρα. Δύο ειδικοί που πήραν συνέντευξη από το Reuters είπαν ότι οποιοδήποτε ποσοστό αποτυχίας 20% και άνω θα θεωρηθεί υψηλό.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα