Δεύτερη ανάγνωση της… στροφής Μητσοτάκη στη Βουλή – Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν ομολογία πρόωρων εκλογών

 Δεύτερη ανάγνωση της… στροφής Μητσοτάκη στη Βουλή  – Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν ομολογία πρόωρων εκλογών

Τρεις διαδοχικές κυβιστήσεις παρατήρησαν όσοι παρακολούθησαν τις δυο από τις τρεις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή και όλες είχαν άρωμα εκλογών σε έναν ασαφή ορίζοντα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Αν κάτι μάλιστα συμπεραίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία του τόσο σε σχέση με τις προθέσεις του για τη μεσαία τάξη όσο και για το χρόνο των εκλογών. Και αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης μετά από 6 μήνες προώθησης και επιδότησης της ενεργειακής αισχροκέρδειας μέσω της κορυφαίας πολιτικής επιλογής του να καταστήσει το φυσικό αέριο στρατηγικό καύσιμο υποχρεώθηκε να παρουσιάσει την καθυστερημένη αλλά με βαριές συνέπειες στα λαϊκά νοικοκυριά παραδοχή του συγκεκαλυμένα και με άλλοθι την αναμονή των αποφάσεων των ευρωπαίων εταίρων.

Και, όπως λενε, αυτή η μεγαλύτερη αποκάλυψη για το στρατηγικό σχέδιο και της νεοφιλελεύθερης εμμονής που καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και που έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές, όταν στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη επιβάλλει μέτρα και πλαφόν σε όλη τη διαδρομή της ενεργειακής αγοράς, από τους προμηθευτές μέχρι τα χρηματιστήρια ενέργειας που έχει επιβάλλει η ΕΕ και τους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από το έδρανο ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να μιλά στην πρωτολογία του όσο και στη συνέχεια από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλό του να συνεχίσει την κοροϊδία, όπως σημειώνουν οι στενοί του συνεργάτες.

  • Ενώ αρχικά μίλησε για επιστροφή μεριδίου των υπερκερδών τους, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι έχει τα στοιχεία από τη ΡΑΕ για το μέγεθος της κερδοφορίας τους σχεδόν σε καθημερινή βάση από την ίδια την ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Στη δευτερολογία του μάλιστα και μετά το σφυροκόπημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αποκάλυψη του ιλιγγιώδους ποσού των 1,4δισ.€ που υπολογίζονται αυτά τα υπερκέρδη ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε μια δέσμευση για δέσμευση του 90% αυτών των υπερκερδών.

Το ερώτημα όμως που τέθηκε και από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν είναι άλλο από το πότε θα το κάνει αυτό η «αφοπλιστική» απάντηση του κ. Μητσοτάκη «όταν θα έχει τα στοιχεία από τη ΡΑΕ» ήταν άκρως αποκαλυπτική για τις στοχεύσεις αλλά και το πολιτικό του σχέδιο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποκάλυψη της κοροϊδίας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στους ίδιους του ψηφοφόρους του και βέβαια συνολικά στους πολίτες. Κι αυτό όταν μόλις πριν από πέντε ημέρες στις 18 του μήνα κυβερνητικές πηγές διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους στον Τύπο ότι τέτοια ουρανοκατέβατα κέρδη δεν υπάρχουν για τους ελληνικούς ομίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κόντρα σε όσα έχει εδώ και αρκετό καιρό παραδεχτεί η ίδια η Κομισιόν για το σύνολο της Ευρωπαϊκής αγοράς.  

Ανυποληψία  

  • Για πολλούς με γνώση της ενεργειακής αγοράς και ερμηνεύοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη να αναμένει τις αποφάσεις της ΡΑΕ για να επιβληθούν πρόστιμα σε έναν άγνωστο ορίζοντα δεν ήταν παρά η εξασφάλιση χρόνου. Το κλίμα παραμένει εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση και η αποκάλυψη αυτή από τον κ. Τσίπρα ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα αξιοπιστίας που συντηρεί με όλα τα Μέσα Ενημέρωσης στο πλευρό του ο κ. Μητσοτάκης.

Επομένως και οι διαβεβαιώσεις που κλήθηκε να δώσει από το βήμα της Βουλής για πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνο τις μετρητοίς δεν τις παίρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το οικονομικό τέλμα είναι μεγάλο παρατηρούν όλοι πλέον και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο.

  • Παρ’ όλα αυτά η διαβεβαίωση σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχει μια ιδιαίτερη αξία εκτιμάται από το επικοινωνιακό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια διαρκή και ανεπίστρεπτη φθορά της ΝΔ.

Στην δημοσκόπηση της metron analysis για το MEGA η πτώση των ποσοστών της ΝΔ είναι στο 1,5%, δυο ημέρες πριν στη μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1 καταγράφηκε πτώση 2 μονάδων και η διαφορά μάλιστα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή μέτρηση περιορίστηκε στην πρόθεση ψήφου καταγράφηκε στις 7,6 μονάδες από 9,4 στην προηγούμενη μέτρηση.

Ανατροπή σχεδίων

Το περιβάλλον είναι τόσο ρευστό για τον κ. Μητσοτάκη που κάθε μήνα αλλάζει η στρατηγική του σε σχέση με τις πρόωρες κάλπες και την τακτική του απέναντι στην απλή αναλογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από την αίσθηση που αποκομίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αλλαγή στο ισοζύγιο των μετακινήσεων από και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, που γύρισε υπερ του δεύτερου στη χθεσινή μέτρηση της metron analysis (3% από ΝΔ και 3,5% από ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και το διαφαινόμενο φρένο στις μετακινήσεις από το ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ (7,5%) με διπλάσιες σχεδόν να καταγράφονται από το ΣΥΡΙΖΑ προς το κυβερνών κόμμα (14%), φαίνεται να μεταστρέφει και πάλι το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη στις επαναληπτικές κάλπες.

Η πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική είχε αναβαθμιστεί όσο οι διαρροές προ το ΚΙΝΑΛ παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα και είχαν θορυβήσει το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου. Τώρα και πάλι στο όνομα της σταθερότητας και με πρόσχημα τη σταθερότητα και έχοντας δείγματα ότι περιορίζονται οι απώλειες ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει και πάλι στις δεύτερες κάλπες με το εκλογικό μπόνους.

Ομολογία ήττας

Όπως ερμηνεύουν τη στάση του πρωθυπουργού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι «δεν του βγαίνουν τα κουκιά» και η επίκληση της σταθερότητας δεν ήταν τίποτε περισσότερο από προφάσεις εν αμαρτίες για την επικείμενη ήττα. Γιατί δεν μπορεί να έχει έγνοια του τη σταθερότητα στη χώρα όταν είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Το επιχείρημα μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες είναι ακόμη πιο πειστικό για τη δική του ομολογία ήττας με την επιμονή του για μονοκομματική κυβέρνηση όταν μάλιστα δεν διαφαίνεται από πουθενά ότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και στις δεύτερες εκλογές να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

  • Είναι επομένως εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βάζει τη χώρα σε περιπέτειες εκβιάζοντας μονοκομματική ασυδοσία όπως σημειώνουν.

Μάλιστα εκτιμούν ότι αν τελικά υιοθετήσει αυτή τη στάση για την απλή αναλογική μέχρι τέλους και ουσιαστικά δεν ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες τότε όπως προβλέπουν πηγές της Κουμουνδούρου το αποτέλεσμα με την απλή αναλογική δεν αποκλείεται να είναι μια κάθετη βουτιά στα ποσοστά της ΝΔ

Σχετικά Άρθρα