Βαρβιτσιώτης: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν στόχο την ανατροπή Πούτιν!

 Βαρβιτσιώτης: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν στόχο την ανατροπή Πούτιν!

«Οι παγκοσμίως συντονισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα», φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με τον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο The Hill σε συνέντευξή που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

«Οι κυρώσεις… είναι αφιερωμένες στο να ανατρέψουν το καθεστώς Πούτιν από εσωτερική αναταραχή – και αυτή είναι η ιδέα που δημιουργούμε», είπε σύμφωνα με τον ιστότοπο, «ένα κλίμα στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετική πράξη θα είναι δαπανηρή για την οικονομία της Ρωσίας και ικανή να δημιουργήσει την αναταραχή και να ενισχύσει την αντιπολίτευση κατά του Πούτιν».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αντιβαίνουν στην επίσημη άποψη των ΗΠΑ και των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων επισημαίνει και με ανάρτησή της στο Twitter η γνωστή Αμερικανίδα δημοσιογράφος Laura Kelly.

Πολιτικές αντιδράσεις για τη δήλωση Βαρβιτσιώτη

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα δεν δίστασε να συνδέσει το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την Τουρκία, καλώντας σε υιοθέτηση ανάλογων οικονομικών κυρώσεων και για την Άγκυρα.

«Αν δεν σύρουμε [την Τουρκία] στο καθεστώς των κυρώσεων, τότε η Ρωσία δεν θα νιώσει τόσο βαριά [πίεση] από το πακέτο αυτών των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί», είπε ο Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη έρχονται στο φόντο τόσο της διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ Ερντογάν – Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ στην Άγκυρα πως «η Τουρκία δεν θα προσχωρήσει σε καθεστώς κυρώσεων, καθώς πιστεύει πως δεν λύνει το όλο πρόβλημα».