ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θεωρούν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται – Υψηλοί τόνοι για οικονομία και αυθαιρεσία στην αγορά

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θεωρούν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται – Υψηλοί τόνοι για οικονομία και αυθαιρεσία στην αγορά

Η κυβερνητική φθορά πλέον αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις δημοσκοπήσεις. Η ψαλίδα κλείνει με τη διαφορά να περιορίζεται σε δυο διαδοχικές μετρήσεις κάτω από τις 10 μονάδες και τους επιτελείς στην Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι η πραγματική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από το κλίμα που δημιουργούν οι δημοσκόποι. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως πλέον θέτει ένα άλλο μεγαλύτερο διακύβευμα για το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει πρόωρων εκλογών και αυτό αφορά πρώτιστα το εσωτερικό του κόμματός του.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μια ακόμη δημοσκόπηση χθες, της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν αποκαλυπτική για τη φθορά της ΝΔ.

Η διαφορά μειώνεται ραγδαία μεταξύ των κομμάτων με το ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει οριακή άνοδο, αλλά σε σχέση με το περιβάλλον που διεξάγονται αυτές οι μετρήσεις διαχρονικά στη χώρα κάνουν την Κουμουνδούρου να αισιοδοξεί για το πραγματικό μέγεθος των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Η διαφορά κλειδώνει σε μονοψήφιο ποσοστό όπως φαίνεται και συγκεκριμένα στις 9,3 μονάδες με τη  ΝΔ να πέφτει σχεδόν δυο μονάδες. 30,8% συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι 32,5% μόλις πριν από 15 ημέρες που διεξήχθη η προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, +0,3%.

Οι μετρήσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνουν μια σταθερή τροχιά ανόδου η οποία ωστόσο μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο σε μια εκλογική κούρσα που τρέχει με απρόβλεπτο ρυθμό και διακυμάνσεις.

Η prorata έδειξε διαφορά στις 7 μονάδες τη ώρα που η public issue αποτύπωνε στο βαρόμετρο ολική εναντίωση των πολιτών με κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφραζε μεγάλη ανασφάλεια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην χώρα.

Σκληρή σύγκρουση

Ακρίβεια και ασυδοσία της αγοράς ενέργειας και της κερδοσκοπίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη. Πλέον στην κριτική τους για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της ενέργειας δεν φείδονται ούτε και οι πιο μετριοπαθείς επικριτές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση των μέτρων ανακούφισης και ανάσχεσης της ακρίβειας δεν φαίνεται διατεθειμένος να χαριστεί στο ελάχιστον στον αντίπαλό του.

  • Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα και η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει τις εγκληματικές όπως τις έχει χαρακτηρίσει ευθύνες του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πάρτι υπερκερδών στο χρηματιστήριο ενέργειας και την καρτελοποίηση της αγοράς από μεγάλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα στελέχη του κόμματος περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα όσα περιμένουν τους Έλληνες καθώς όπως σημείωσε έχουμε μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ και μάλιστα ανεπίστρεπτο.

«Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, την ακρίβεια του πολέμου δεν την έχουμε δει ακόμα».

Νέο αφήγημα  

Ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη συγκυρία επιλέγει με συγκροτημένο λόγο να μην κρύψει την πραγματική εικόνα και να μιλά για τις πολύ δύσκολες ημέρες που έρχονται για τη χώρα.

Μαζί με την επιλογή του αυτή που στοχεύει στον πολλαπλασιασμό της φθοράς της ΝΔ ο κ. Τσίπρας ο αλλάζει και τον εσωκομματικό χάρτη.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει στα στελέχη βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ωστόσο όπως τους επισήμανε πλέον το επίδικο δεν είναι απλώς να «φύγει η νεοφιλελεύθερη Δεξιά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τώρα στο τραπέζι μια προωθημένη ατζέντα «out of the box» κι αυτό γιατί η χώρα απειλείται με μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Με τις πρόωρες εκλογές να είναι μονόδρομος όπως εκτιμάται από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το διακύβευμα η διαχείριση της νέας οικονομικής κρίσης ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα την συγκυρία επικαλούμενος το προηγούμενο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της ανάταξης της κοινωνίας.

«Το κάναμε ήδη μία φορά, οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μας αναγκάσουν να το ξανακάνουμε».

Συνέδριο ευθύνης  

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας απαντά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας για την οποία επικρατεί σχεδόν η βεβαιότητα ότι δεν ενδιαφέρεται για κυβερνητικές ευθύνες.

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τα στελέχη της τάσης να έχουν αποστασιοποιηθεί από την προετοιμασία του Συνεδρίου.

Συνομιλώντας κανείς μαζί τους αποκτά την αίσθηση ότι η πορεία της οικονομίας και η διεθνής ύφεση λόγω του πολέμου δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο δικό τους πολιτικό ραντάρ και αυτό ερμηνεύεται περισσότερο ως στάση άρνησης ακριβώς αυτού του καλέσματος που απεύθυνε ο κ. Τσίπρας ιδιαίτερα σε εκείνους που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της διαχείρισης των καυτών ζητημάτων από το 15 μέχρι το 19 για να κλείσει η χώρα τον κύκλο της μνημονιακής εποπτείας και της εξόδου από την επιτήρηση.

  • «Αυτό οφείλει να είναι και το επίδικο, το κεντρικό διακύβευμα στο δρόμο για το Συνέδριό μας. Ένα Συνέδριο ενωτικό, Συνέδριο νίκης που θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης» είπε στο κλείσιμο της εισήγησής του ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος ουσιαστικά σε στελέχη όπως ο Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει στα στελέχη αυτά ότι όπως και το ’15 αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση υποχρεώθηκαν όλοι σε ιδεολογικές εκπτώσεις με δραματικές επιπτώσεις στο πολιτικό τους κεφάλαιο, έτσι και τώρα η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται και ίσως με ακόμη δραματικότερο τρόπο και επομένως δεν θα πρέπει να φοβηθούν το κόστος ανάληψης και πάλι της ευθύνης να προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία. 

Σχετικά Άρθρα