Σε υψηλό δύο και πλέον εβδομάδων το αργό – Νέο “άλμα” για τις τιμές του φυσικού αερίου

 Σε υψηλό δύο και πλέον εβδομάδων το αργό – Νέο “άλμα” για τις τιμές του φυσικού αερίου

Νέο ράλι κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αυξάνουν τους φόβους για ενδεχόμενα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού παγκοσμίως.

Την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών σήμερα τροφοδότησαν οι αναφορές ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατά την αυριανή πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των υφιστάμενων κυρώσεων, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς το Κρεμλίνο να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Εξέλιξη που εντείνει τους φόβους για προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό, την ώρα μάλιστα που η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2,508 εκατ. βαρέλια έναντι μείωσης 3,61 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 1,85 εκατ. βαρέλια. Το ίδιο διάστημα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 238 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στα 1,5 εκατ. βαρέλια.

Πρόσθετη ώθηση στις πετρελαϊκές τιμές παρείχε η προειδοποίηση της Ρωσίας για μείωση των εξαγωγών μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 1% της παγκόσμιας παραγωγής, λόγω ζημιών από τις καταιγίδες σε θέσεις ελλιμενισμού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του CPC διακόπηκαν πλήρως την Τετάρτη, ενώ ο αγωγός μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας προς αποκατάσταση των ζημιών για χρονικό διάστημα έως και 2 μηνών, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Έτσι, την Τετάρτη, ο αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε “άλμα” κατά 5,66 δολάρια ή 5,2% και έκλεισε μια ανάσα από τα 115 δολάρια το βαρέλι, στα 114,93 δολάρια. Μέχρι τώρα στην εβδομάδα το WTI γράφει κέρδη άνω του 11%.

Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να σκαρφαλώνει 6,12 δολάρια υψηλότερα ή 5,3% και να τερματίζει και πάλι πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, στα 121,60 δολάρια, διευρύνοντας τα μέχρι τώρα κέρδη του στην εβδομάδα στο 13%.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαια από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Νέο άλμα και για τις τιμές του φυσικού αερίου

Νέο άλμα κατέγραψαν την Τετάρτη και οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις “μη φιλικές χώρες”, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων αποθηκευμένου φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση φυσικού αερίου σε “μη φιλικές”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης “της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”. 

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου οδήγησε την τιμή του βρετανικού συμβουλαίου παράδοσης την επόμενη ημέρα να κλείσει στις 246 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με άλμα 11,8%, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε κατά 14,1% και έκλεισε στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε “άλμα” κατά 15,3% στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε βέβαια ότι “η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές…που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια”, εξηγώντας ότι “οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια”.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να διατηρούν στις αποθήκες φυσικού αερίου τους αποθέματα τουλάχιστον στο 80% της δυναμικότητάς τους φέτος, και τουλάχιστον 90% έως τις 1η Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2023 και μετά.

Η νομοθεσία θα χρειαστεί την έγκριση των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι traders τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και σε περιόδους που η ζήτηση είναι χαμηλότερη.

Σχετικά Άρθρα