Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για μέτρα στήριξης – Πόσο κοντά είναι η υιοθέτηση των προτάσεων Μητσοτάκη – Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο libre

 Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για μέτρα στήριξης – Πόσο κοντά είναι η υιοθέτηση των προτάσεων Μητσοτάκη – Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο libre

Στη Σύνοδο Κορυφής έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση  προκειμένου να καταπολεμήσει τις συνεχείς ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρόταση των «έξι σημείων» που έχει καταθέσει στην Ε.Ε ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Της Άννας Καραβοκύρη

Στον κύκλο των συνομιλιών που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, επισήμανε στους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το ζήτημα του ενεργειακού, την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.

  • Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν το στίγμα των επαφών του πρωθυπουργού λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση και καμία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί – στο βαθμό των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της – για να ανακόψει το κύμα ανατιμήσεων.

Μάλιστα, τονίζουν πως η ελληνική οικονομία είναι «εύθραυστη»  και δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση.

  • «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι μέλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα με την διεθνή κρίση αλλά παρόλα ταύτα καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας της όσο εμείς».

Λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές ανάμεσα στους 27 ευρωπαίους ηγέτες» και πως « ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου κατεβαίνουν στην Σύνοδο Κορυφής με κοινή γραμμή ζητώντας κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση».

  • Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη. Πριν λίγες ημέρες, οι τέσσερις πρωθυπουργοί του ευρωπαϊκού Νότου, Μάριο Ντράγκι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πέδρο Σάντσες και Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι εξέπεμψαν από τη Ρώμη κατεπείγον μήνυμα για την εδώ και τώρα παρέμβαση των Βρυξελλών, προτού το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας διασαλεύσει την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, κι άλλα κράτη – μέλη που μέχρι πρότινος τηρούσαν στάση αναμονής βλέποντας το ξέφρενο  ράλι της τιμής του φυσικού αερίου απομακρύνονται από την γερμανική θεωρία περί πρόσκαιρου φαινομένου. 

Σχετικά Άρθρα