Διέρρευσε στο Bloomberg το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής – Πράσινο φως για φορολογία υπερκερδών εταιρειών ενέργειας – Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (vid)

 Διέρρευσε στο Bloomberg το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής – Πράσινο φως για φορολογία υπερκερδών εταιρειών ενέργειας – Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης που κατατέθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Κομισιόν θα δώσει το πράσινο φως στα κράτη – μέλη να φορολογήσουν προσωρινά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών στη χονδρεμπορική αγορά για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων αυξήσεων.

Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο Πέμπτη για το πώς θα ξαλαφρώσουν το βάρος των πλέον ευάλωτων καταναλωτών και θα στηρίξουν τις εταιρείες του μπλοκ μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα εξετάσουν μια σειρά λύσεων που προτείνει η Κομισιόν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου κρίσης κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg.

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», πιθανότατα θα αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν, που ίσως αλλάξει προτού εγκριθεί. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πέταξε την ιδέα της επιβολής ενός τέτοιου φόρου τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο — και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής — θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ειδικά μέτρα, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικά κέρδη έως και 200​δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Πρόταση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

“Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση”.

«Δεν είναι εύκολο είναι δύσκολη άσκηση γιατί η ελληνική αγορά συνδέεται με την ευρωπαϊκή. Απαιτείται δουλειά. Ένα είναι σίγουρο: εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχε τονίσει ως αυτονόητη την ανάγκη κρατικής παρέμβασης προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους ιδιώτες παρόχους.

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας πέντε μέτρα στήριξης για «να πέσουν οι τιμές» είχε πει πριν από περίπου 10 μέρες:

«Η κρίση ακρίβειας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση αφού έκανε ότι μπορούσε για μείνει ανοχύρωτη η χώρα, σήμερα απλά παρακολουθεί και στηρίζει την αισχροκέρδεια.

Ζητάμε άμεσα:

  • Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο
  • Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας
  • Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
  • Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για μέτρα κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη που απλά θα συνεχίσουν την αισχροκέρδεια. Να πέσουν οι τιμές για να μείνει η κοινωνία όρθια».

Σχετικά Άρθρα