Αποφάσεις για την 4η δόση εμβολιασμού – Τι είπε στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

 Αποφάσεις για την 4η δόση εμβολιασμού – Τι είπε στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι έχουμε καθημερινά πάνω από 20.000 κρούσματα (26.785 καταγράφηκαν χτες 22/3) και προειδοποιούν ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και να προσέχουμε, συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής), επιστρέφοντας σιγά – σιγά σε μια κανονικότητα.

Tης Ρούλας Σκουρογιάννη

Ενώ σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη, έχει αποφασιστεί η χορήγηση της 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, οι ειδικοί -μεταξύ των οποίων ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Σωτήρης Τσιόδρας- αναφέρθηκαν στην πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως θα ληφθεί σχετική απόφαση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

Επιπλέον, κ. Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε σχετικά ότι «οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό», ενώ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτική Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για τέταρτη δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, να σημειώνει πως «Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» και πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

  • Για το θέμα της συζήτησης γύρω από την 4η δόση, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες, η προστασία των εμβολιασμένων θα έχει μειωθεί σημαντικά, το libre ρώτησε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό και εάν αναμένουμε αυτές να γίνουν με κάποιο νέο εμβόλιο.

«Η 4η δόση έχει ξεκινήσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στη Σουηδία, χορηγείται σε άτομα άνω των 80, στη Γερμανία, σε άτομα άνω των 70 ετών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε άνω των 75 ετών, 6 μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Είναι κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισραήλ -που είναι η πρώτη χώρα που το χορήγησε- αναφέρεται από τους εκεί επιστήμονες ότι το βασικό όφελος είναι της 3ης δόσης, ενώ μικρότερο όφελος έχει η 4η δόση.

Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια συζήτηση για αυτό το θέμα, όμως τα δεδομένα στη χώρα μας ακόμα δεν έχουν αναλυθεί.  Περιμένουμε να δούμε και τα δικά μας τα δεδομένα για να έχουμε μια απόφαση. Νομίζω ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε άλλες μια-δυο εβδομάδες συζήτησης για να αποφανθούμε.

Είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε, παρακολουθούμε τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες και θα το επανεξετάσουμε».