Τζόνσον κατά Πούτιν: Τον αποκάλεσε “τύραννο” και “βαποράκι” για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο – “Φοβήθηκε τις ελεύθερες εκλογές στην Ουκρανία”

 Τζόνσον κατά Πούτιν:  Τον αποκάλεσε “τύραννο” και “βαποράκι” για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο – “Φοβήθηκε τις ελεύθερες εκλογές στην Ουκρανία”

Σφοδρή επίθεση κατά του Πούτιν εξαπέλυσε ο Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στο Μπλάκπουλ ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι η Βρετανία στηρίζει αναφανδόν τον λαό της Ουκρανίας. «Κάθε μέρα που συνεχίζεται η ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας, καθίσταται σαφές ότι ο Πούτιν διέπραξε ένα καταστροφικό λάθος», τόνισε.

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από τα σενάρια ανασχηματισμού- Οι κινήσεις στα δεξιά της Ν.Δ

https://twitter.com/i/status/1505157053354029059

Ο Τζόνσον αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Ρώσου προέδρου ότι έγινε λόγω των ανησυχιών της Μόσχας για πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. «Φοβήθηκε την Ουκρανία, επειδή εκεί έχουν ελευθεροτυπία, επειδή στην Ουκρανία έκαναν ελεύθερες εκλογές και κάθε χρόνο προόδευε, όχι εύκολα πάντα, προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και τις ελεύθερες αγορές. [Ο Πούτιν] φοβόταν το παράδειγμα της Ουκρανίας και τη σιωπηρή επίπληξη στον εαυτό του», είπε ο Τζόνσον.

«Επειδή στη Ρωσία του Πούτιν σε φυλακίζουν για 15 χρόνια μόνο και μόνο επειδή αποκαλείς εισβολή την εισβολή. Και αν σταθείς ενάντια στον Πούτιν, σε εκλογές, σε δηλητηριάζουν σε πυροβολούν.

Τζόνσον: «Αν νικήσει ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο Πούτιν ένιωσε να απειλείται από την Ουκρανία επειδή οι δύο χώρες ήταν «τόσο κοντά από ιστορικής άποψης». Είναι ζωτικής σημασίας να αποτύχει η εισβολή της Μόσχας, είπε ο Τζόνσον, καθώς «ένας νικητής Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», καθώς μια τέτοια επιτυχία του θα έχει επιπτώσεις για τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

«Θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής εκφοβισμού σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Θα δώσει το πράσινο φως στους απανταχού αυταρχικούς ηγέτες», είπε, προτού χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση «κρίσιμη καμπή για τον πλανήτη». «Είναι η ώρα των επιλογών, μιας επιλογής ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση», τόνισε.

Ο Τζόνσον προειδοποίησε άλλους ηγέτες να μην υιοθετήσουν μια στάση “realpolitik” έναντι του Πούτιν. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι ανά την υφήλιο, που λένε ότι είναι καλύτερα να τα βρίσκει κανείς με την τυραννία». Μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τον Πούτιν μετά από αυτό, όπως είχε κάνει η Δύση το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, θα σήμαινε επανάληψη του ίδιου ακριβώς λάθους, υπογράμμισε.

Τζόνσον: Ο Πούτιν «βαποράκι που τροφοδοτεί τον εθισμό» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο Τζόνσον συνέχισε λέγοντας ότι κατόπιν προτροπής του Βρετανού υπ ΑΜ Μπεν Γουάλας διάβασε πριν από μήνες «το τρελό δοκίμιο του Πούτιν», όπου ο Ρώσος πρόεδρος εξέθετε τις απόψεις του για την Ουκρανία.

Δήλωσε «περήφανος» για τις κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία σε Ρώσους ολιγάρχες στοχοθετώντας τα «γιοτ και τα περιουσιακά τους στοιχεία». Αυτό, βέβαια, θα έχει κόστος και για τη Βρετανία, παραδέχθηκε, αλλά «το κόστος της απραξίας θα ήταν πολύ, πολύ υψηλότερο».

https://twitter.com/i/status/1505160332116905984

Ο Τζόνσον περιέγραψε τον Πούτιν ως «βαποράκι σε παράδρομο, που τροφοδοτεί τον εθισμό και δημιουργεί εξάρτηση» από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος του Πούτιν έχει σκοπό να προκαλέσει οικονομική ζημιά στη Δύση και να τον ωφελήσει», είπε στη διάσκεψη. Γνωρίζει ότι με κάθε αύξηση του δολαρίου στην τιμή του βαρελιού πετρελαίου, παίρνει δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα από τις πωλήσεις είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου, και αυτή είναι η τραγωδία της κατάστασης. Τώρα θέλει να αποδυναμώσει τη συλλογική βούληση αντίστασης αυξάνοντας το κόστος ζωής, χτυπώντας μας στα πρατήρια βενζίνης και στους λογαριασμούς των καυσίμων μας, γι’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε.»

Και σημείωσε: «Πρέπει να κάνουμε θαρραλέα βήματα για να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Πούτιν. Ήρθε η ώρα να ανακτήσουμε τον έλεγχο της τροφοδοσίας μας αναφορικά με την ενέργεια».

Ο Τζόνσον συνέχισε την επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο λέγοντας ότι «κλειδώθηκε σε μια αίθουσα αντίλαλου με συκοφάντες. Αν είχε ελεύθερους, απροκατάληπτους, υπεύθυνους δημοσιογράφους, θα γνώριζε την αλήθεια ότι οι Ουκρανοί είναι ένα περήφανο έθνος με έναν χαρισματικό ηγέτη.

Θα γνώριζε, προτού ξεκινήσει αυτό το καταστροφικό, απάνθρωπο εγχείρημα, ότι θα μάχονταν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», είπε.

Σχετικά Άρθρα