Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας την Δευτέρα

 Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας την Δευτέρα

«Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ή ανώτερου επιπέδου διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας – Ρωσίας.

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Ντμίτρι Κουλέμπα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

Είχε προηγηθεί άλλη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο Interfax, όπου σχολίασε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και τι θα συζητηθεί σε αυτήν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά πόσο η ρωσική πλευρά είναι όντως πρόθυμη για μια τέτοια συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον, με την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά Άρθρα