Guardian: Πιθανή η συμφωνία “εντός ημερών” λένε οι εκπρόσωποι Πούτιν- Ζελένσκι- Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ισραήλ

 Guardian: Πιθανή  η συμφωνία “εντός ημερών” λένε οι εκπρόσωποι Πούτιν- Ζελένσκι- Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ισραήλ

A fire burns in an apartment building after it was hit by the shelling of a residential district in Mariupol, Ukraine. Photograph: Evgeniy Maloletka/AP- Πηγή: Guardian

Σε αρκετά προωθημένο σημείο φαίνεται πως έχουν φθάσει οι συνομιλίες που διεξάγονται -την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ουκρανικές περιοχές και προελαύνουν προς το Κίεβι- μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, χωρίς να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως μεταδίδει ο TheGuardian αλλά και το Reuters, οι αντιπρόσωποι και από τις δύο πλευρές των ειρηνευτικών συνομιλιών λένε ότι υπήρξε πρόοδος

Οι εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές των ειρηνευτικών συνομιλιών ακούγονται θετικοί, ενόψει περισσότερων διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, επισημαίνεται σχετικά.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Mykhailo Podolyak είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν πιο εποικοδομητικές.

«Δεν θα παραχωρήσουμε καταρχήν καμία θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Νομίζω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Τόνισε δε πως στην κατεύθυνση μιας πιθανής συμφωνίας εργάζονται Τουρκία και Ισραήλ.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, Ρώσος εκπρόσωπος είπε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι ήλπιζαν σύντομα να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», αναφέρει το Reuters.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είπε ότι συγκρίνει την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με εκείνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά, λέγοντας ότι υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος».

«Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», είπε ο Slutsky. Δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος τέτοιων εγγράφων.

Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, πιο πρόσφατα την περασμένη Δευτέρα, είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες.

Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου οι Γάλλοι και Γερμανοί πρόεδροι, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς δήλωσαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας κλήσης το Σάββατο.

Σχετικά Άρθρα