Προελαύνουν προς το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις- Βρίσκονται 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης- Βομβαρδίστηκε τζαμί στην Μαριούπολη

 Προελαύνουν προς το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις- Βρίσκονται 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης- Βομβαρδίστηκε τζαμί στην Μαριούπολη

Ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο νότια του Κιέβου χτυπήθηκε από πυραύλους καθώς οι αναφορές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη, όπως μεταδίδουν δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες ακούγονταν όλη τη νύχτα σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία – από το Lviv, στα δυτικά, στη βορειοανατολική περιοχή Sumy – καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται σε όλα τα μέτωπα.
Ένα τζαμί στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου βρίσκονταν καταφύγιοι 80 άμαχοι, βομβαρδίστηκε από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι
Λέγεται ότι οι άνθρωποι στην πόλη αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ρεύμα και λίγο φαγητό και νερό.

Οι σειρήνες ηχούν

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο βρίσκεται το ρωσικό κομβόι με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως βρίσκεται προ των πυλών επιχείρηση κατάληψης της ρωσικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησαν σειρήνες συναγερμού τόσο στο Κίεβο, όσο και στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ σημειώθηκαν τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN στην ουκρανική πρωτεύουσα, Χρήστος Νικολαΐδης. Επίσης σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, στο Κίεβο ακούστηκαν και πυροβολισμοί αργότερα μέσα στη νύχτα.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

To πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες της Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο στα μέτωπα των μαχών, καθώς ανακοίνωσαν ότι «απελευθέρωσαν», μαζί με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, την πόλη Βολνοβάκα, κοντά στο Ντονέτσκ, ενώ έχουν πλησιάσει στις εισόδους του Χαρκόβου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Αυξάνουν οι ροές προσφύγων προς την Πολωνία

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας, στην Πολωνία, είμαι τρεις ώρες από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά αυτό είναι ένα πραγματικό σημείο εστίασης της πίεσης. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν από εδώ όλη την ώρα, περιγράφει απεσταλμένος του BBC.

Και το μήνυμα τώρα είναι ότι μέρη όπως αυτό -όχι μόνο αυτή η πόλη αλλά και άλλες στην Πολωνία και σε άλλες χώρες επίσης- κατακλύζονται, ότι ο χώρος εξαντλείται.

Υπάρχει μια αφίσα στον τοίχο με άλλες μικρότερες πόλεις που αναφέρονται – και μια πρόταση στους πρόσφυγες να προσπαθήσουν να μεταβούν σε μικρότερα μέρη που ίσως δεν έχουν ακούσει.

Η προσφορά των ανθρώπων εδώ είναι εκπληκτικός. Υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν ακόμα και τρακτέρ για την μεταφορά προσφύγων, ή άλλα μέσα μεταφοράς – όχι μόνο σε άλλα μέρη της Πολωνίας αλλά και σε άλλες χώρες.

Ο Ρίκο λέει ότι μπορεί να πάρει 45 άτομα με λεωφορείο για το Λούντενσαϊντ στη δυτική Γερμανία. Αλλά λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι αν θα πάνε σε μια νέα πόλη όπου δεν ξέρουν τι θα βρουν.

Σχετικά Άρθρα