Στρατιωτικό drone που πιθανόν ξεκίνησε από Ουκρανία συνετρίβη στην Κροατία

 Στρατιωτικό drone που πιθανόν ξεκίνησε από Ουκρανία συνετρίβη στην Κροατία

Ένα drone που όπως φαίνεται πέταξε όλη τη διαδρομή από την ουκρανική εμπόλεμη ζώνη συνετρίβη στα περίχωρα της κροατικής πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη, αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς, σύμφωνα με τις κροατικές αρχές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Κροατίας αναφέρεται ότι το «μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος» εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κροατίας κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη γειτονική Ουγγαρία με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα και ύψος 1.300 μέτρων (4.300 πόδια).

Το συμβούλιο είπε ότι θα ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα και ότι το ΝΑΤΟ θα ενημερωθεί για το περιστατικό.

Η συντριβή σημαίνει ότι το μεγάλο drone πέταξε τουλάχιστον 560 χιλιόμετρα, προφανώς απαρατήρητο από την αεράμυνα στην Κροατία και την Ουγγαρία, αμφότερα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του διαδικτυακού περιοδικού The War Zone είπαν ότι το αεροσκάφος είναι πιθανότατα ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 Strizh της σοβιετικής εποχής, το οποίο πρέπει να παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία, να διέσχισε ολόκληρη την Ουγγαρία και από εκεί να εισήλθε στην Κροατία από την Ουκρανία. Το περιοδικό ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι ο μόνος γνωστός τρέχων χειριστής των Tu-141.

Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Τόμισλαβ Τομάσεβιτς είπε ότι τμήματα του ιπτάμενου αντικειμένου ήταν διασκορπισμένα σε διάφορες τοποθεσίες. Ο δήμαρχος της κροατικής πρωτεύουσας είπε ότι οι αρχές εργάζονται για να καθορίσουν πώς συνέβη το περιστατικό και ότι τα πρώτα ευρήματα έδειξαν ότι επρόκειτο για ατύχημα.

https://twitter.com/aldin_ww/status/1502257718907883529

«Κανείς δεν τραυματίστηκε και αυτό είναι ευτύχημα», είπε ο Τομάσεβιτς. «Είναι ένα σχετικά μεγάλο αντικείμενο. … Είναι εκπληκτικό ότι κανείς δεν τραυματίστηκε».

Η κροατική αστυνομία είπε ότι έφτασε στο σημείο της έκρηξης στα περίχωρα του Ζάγκρεμπ μετά από κλήσεις κατοίκων.

Είπαν ότι βρήκαν έναν μεγάλο κρατήρα και δύο αλεξίπτωτα σε μια δασώδη περιοχή. Κάποια σταθμευμένα αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Σχετικά Άρθρα