Παρασκήνιο: Η παρέμβαση Μητσοτάκη μεταξύ Τσιάρα και της “τρόϊκα” Άδωνι, Βορίδη, Πλεύρη

 Παρασκήνιο: Η παρέμβαση Μητσοτάκη μεταξύ Τσιάρα και της “τρόϊκα” Άδωνι, Βορίδη, Πλεύρη

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία ενδοκυβερνητική διάσταση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν να υπήρξε ένταση στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά στην ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και κατ’ επέκταση τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Της Άννα Καραβοκύρη

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχει πάντοτε εκτεταμένη αναλυτική συζήτηση και όλοι οι Υπουργοί καταθέσουν τις απόψεις τους».

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως σε ότι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε στη χώρα μας προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξοντωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι όπως έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ».

  • Προσθέτουν με νόημα ότι η «σκευωρία της Novartis” που επιχείρησε να στήσει η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα “αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της Δικαιοσύνης και της πολιτικής και είναι χρέος της συντεταγμένης Πολιτείας, να θωρακιστεί θεσμικά, για να μην ξαναζήσει η πολιτική ζωή του τέτοιου είδους πρακτικές».

Αυτό ήταν και το σκεπτικό των Υπουργών που αντέδρασαν έντονα Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Βασίλης Κικίλιας στην επίμαχη νομοθετική διάταξη. Το βασικό τους επιχείρημά τους ήταν, εκτός των άλλων ότι η εμπειρία της κατάχρησης εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι χειραγωγούν προστατευόμενους μάρτυρες, όπως στην περίπτωση της Novartis, ήταν τραυματική.

  • Αν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε όταν αποδεικνύεται ότι προστατευόμενοι μάρτυρες ψεύδονται, να τιμωρηθούν αυστηρότερα, υπήρξαν αμφιβολίες και χρειάστηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να λυθεί το ζήτημα.

Τελικά, η επίμαχη νομοθετική διάταξη αποσύρθηκε και θα έρθει τροποποιημένη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Σχετικά Άρθρα