Ουκρανία: Κόλαση στο Ντνίπρο με βομβαρδισμό αμάχων – Στη βόρεια πύλη της Μαριούπολης οι Ρώσοι (vid)

 Ουκρανία: Κόλαση στο Ντνίπρο με βομβαρδισμό αμάχων – Στη βόρεια πύλη της Μαριούπολης οι Ρώσοι (vid)

Κόλαση από το πρωί στις ουκρανικές πόλεις. Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται κάθε 30 λεπτά, στο Ντνίπρο άμαχοι έγιναν στόχος, ενώ η Βολνοβάχα, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας, “έπεσε”.

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν επίσης Χάρκοβο και Τσέρνιγκοφ, συνεχίζουν τον βομβαρδισμό στη Μαριούπολη και επιτίθενται, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, στους αμάχους.

Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (11.03.2022) βομβαρδίστηκαν περιοχές όπου ζουν άμαχοι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Νωρίς το πρωί, όπως ανακοίνωσαν, βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός», ανακοινώθηκε.

Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία “ανθρωπιστικού διαδρόμου” για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

“Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει”, δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Σχετικά Άρθρα