Κοντά στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο – Απώλειες 5,5% στην εβδομάδα

 Κοντά στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο – Απώλειες 5,5% στην εβδομάδα

Με σημαντικά ημερήσια κέρδη αλλά και ισχυρές απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια του πετρελαίου, συνεχίζοντας το «ασανσέρ» στην απόδοση τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε η πρόθεση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία μέχρι το 2027, όπως αναφέρθηκε στη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Σημειώνεται πως οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία οδήγησαν τις προηγούμενες μέρες αρκετές δυτικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αναφορές για αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» από το Ιράκ, τη Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο του μετριασμού των συνεπειών που θα μπορούσαν να προκληθούν από την καθολική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, κέρδισαν 3,31 δολάρια ή 3,1% στα 190.33 δολάρια ανά βαρέλι.  Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσαν απώλειες 5,5%.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, κέρδισαν για την Παρασκευή 3,13% ή 3,41 δολάρια στα 112,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Σχετικά Άρθρα