Έρευνα: Τοξικές κρέμες λεύκανσης δέρματος πωλούνται στο διαδίκτυο- Περιέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου!- Υπό έρευνα προϊόντα από eBay, Amazon, AliBaba και άλλες πλατφόρμες

 Έρευνα: Τοξικές κρέμες λεύκανσης δέρματος πωλούνται στο διαδίκτυο- Περιέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου!- Υπό έρευνα προϊόντα από eBay, Amazon, AliBaba και άλλες πλατφόρμες

Προϊόντα λεύκανσης δέρματος που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου συνεχίζουν να πωλούνται στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που διαχειρίζονται οι eBay, Amazon και Alibaba, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ομάδας Εργασίας Zero Mercury (ZMWG).

Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο CNN πριν από τη δημοσίευσή της, είναι η τρίτη από το ZMWG που αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα υδραργύρου στην παγκόσμια διαθεσιμότητα σαπουνιών και κρέμων λεύκανσης του δέρματος. Αυτή είναι, ωστόσο, η πρώτη έκθεση του ομίλου που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πώληση αυτών των προϊόντων.

Για την έρευνά της, η ZMWG αγόρασε και δοκίμασε 271 προϊόντα λεύκανσης δέρματος από περισσότερους από 40 ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Από αυτά, 129 προϊόντα σε 16 χώρες βρέθηκαν να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και πωλούνταν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές χώρες.
“Όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε αυτά τα προϊόντα στο Διαδίκτυο, υπήρχε τόσο ευρεία χρήση”, δήλωσε ο Michael Bender, Εκτελεστικός Διευθυντής του Mercury Policy Project και συντονιστής για το ZMWG. «Ήταν σαν μια έκρηξη σε σύγκριση με αυτό που βλέπαμε στις τοπικές αγορές», είπε στο CNN.

Τοξική επίδραση

Η χρήση του υδραργύρου στα καλλυντικά είναι περιορισμένη στις περισσότερες χώρες λόγω των τοξικών του επιδράσεων. Το 2013, η σύμβαση της Minamata για τον υδράργυρο έθεσε ένα διεθνές όριο για τα καλλυντικά 1 mg/kg υδραργύρου ή 1 μέρος ανά εκατομμύριο (ppm) που τέθηκε σε ισχύ το 2021, αν και αυτό εξαιρεί τα καλλυντικά για την περιοχή των ματιών. Η παραγωγή, εισαγωγή και εξαγωγή καλλυντικών με πάνω από 1 ppm υδράργυρο απαγορεύεται επίσης βάσει της παγκόσμιας συνθήκης.
Ωστόσο, το 47% των προϊόντων λεύκανσης του δέρματος που δοκιμάστηκαν από το ZMWG περιείχαν περισσότερο από το επιτρεπόμενο επίπεδο υδραργύρου, με πολλά να περιέχουν πάνω από 10.000 ppm υδραργύρου — και μερικά πάνω από 50.000 ppm, σύμφωνα με την έκθεση. Το CNN δεν εξέτασε ανεξάρτητα τα προϊόντα που αναφέρονται στην έκθεση.

Τζίρος 8 δισ$ στην βιομηχανία προϊόντων λεύκανσης δέρματος- Οι κίνδυνοι από τον υδράργυρο

Η βιομηχανία λεύκανσης δέρματος υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και προβλέπεται να φτάσει τα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των πωλήσεων παγκοσμίως.

Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται από καιρό σε προϊόντα λεύκανσης του δέρματος λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα — τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα. Είναι εξαιρετικά τοξικό για την υγεία σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διάφορους τρόπους.
«Ο υδράργυρος απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και νεφρική βλάβη και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιβλαβείς αλλαγές στον πλακούντα, προκαλώντας στη συνέχεια βλάβη στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να περάσει παιδιά μέσω επαφής δέρμα με δέρμα», εξήγησε. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα νοικοκυριά μπορεί επίσης να μολυνθούν.
Συνολικά 36 επώνυμα προϊόντα κατασκεύασαν τα οποία προσδιορίστηκαν από το ZMWG ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και τα περισσότερα ήταν διαθέσιμα σε πολλές χώρες και ηπείρους μέσω μιας σειράς διαδικτυακών πλατφορμών. Μεταξύ αυτών ήταν μερικά από τα προϊόντα από μάρκες όπως οι εταιρείες με έδρα το Πακιστάν Goree, Aneeza, Faiza, Chandni and Noor, η Kim με έδρα την Ταϊλάνδη, η Jiaoli με έδρα την Κίνα και η La Tia Mana με έδρα το Μεξικό. Όλα εκτός από το La Tia Mana είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες αναφορές του ZMWG, αλλά συνεχίζουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και να είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.
«Όταν κοιτάμε χρόνο με το χρόνο, βλέπουμε τα ίδια εμπορικά σήματα και τα ίδια προϊόντα να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Bender.
Πολλές άλλες αναφορές και λίστες δημόσιας υγείας έχουν επίσης προσδιορίσει ότι οι περισσότερες από αυτές τις μάρκες περιέχουν τοξικά επίπεδα υδραργύρου.
Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, η Goree είπε στο CNN ότι οι κρέμες της περιέχουν λιγότερο από 1 ppm υδράργυρο, αλλά δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις ή αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα τελευταία ευρήματα της ZMWG, τα οποία βρήκαν ότι η κρέμα περιέχει 21699 ppm υδράργυρο.
Στον ιστότοπό της , η Goree προειδοποιεί ότι τα ψεύτικα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου ενός με το όνομα «Λευκαντική κρέμα Goree» πωλούνται χρησιμοποιώντας το όνομα και το εμπορικό σήμα της εταιρείας και προειδοποιεί ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι το προϊόν της είναι η «Κρέμα ομορφιάς Goree». Ωστόσο, αυτό το τελευταίο ονομαζόμενο προϊόν είναι μία από τις κρέμες που έλαβε και δοκιμάστηκε από την ZMWG στην έκθεσή της, καθώς και την «Κρέμα ημέρας και νύχτας Goree» που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.
Οι Chandni, Aneeza, Faiza, Noor και Kim δεν απάντησαν στο αίτημα του CNN για σχολιασμό και το CNN δεν μπόρεσε να βρει έγκυρη επαφή για τον Jiaoli, παρά τις πολλαπλές έρευνες με διαδικτυακούς πωλητές.
Η La Tia Mana ενημέρωσε το CNN ότι προϊόντα που μοιάζουν με τα δικά τους κατασκευάζονταν κάποτε από μια ξεχωριστή εταιρεία στο Μεξικό και πλέον έχουν καταργηθεί. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν από την ZMWG ήταν αυτά τα προϊόντα που είχαν καταργηθεί, προσθέτοντας ότι το δικό της προϊόν είναι σπιτικό με συστατικά που αγοράζονται στις ΗΠΑ. Όταν ζητήθηκε περισσότερη σαφήνεια, η εταιρεία δεν απάντησε.

Πωλήσεις μέσω eBay και Amazon

Tο CNN επικοινώνησε με το eBay τον Δεκέμβριο τονίζοντας τη διαθεσιμότητα της κρέμας ομορφιάς Chandni και της κρέμας ημέρας και νύχτας Goree στον ιστότοπό του με βάση τα ευρήματα της έκθεσης ZMWG του 2019. Τα προϊόντα αφαιρέθηκαν, αλλά τον Φεβρουάριο, η κρέμα ομορφιάς Chandni ήταν ξανά διαθέσιμη μέσω διαφορετικού πωλητή.
Η eBay είπε στο CNN ότι χρησιμοποιεί «έναν συνδυασμό ψηφιακών και χειροκίνητων εργαλείων επιτήρησης για την αφαίρεση προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων λεύκανσης δέρματος που περιέχουν απαγορευμένα συστατικά υδροκινόνη και υδράργυρο». Η εταιρεία είπε ότι έχει μπλοκάρει περισσότερες από 10.000 προσπάθειες εισαγωγής απαγορευμένων προϊόντων λεύκανσης δέρματος, αλλά όταν ρωτήθηκε γιατί αυτά τα μέτρα δεν λειτουργούν, δεδομένου ότι τα προϊόντα συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της, το eBay δεν απάντησε.
Σύμφωνα με την έκθεση, o μεγαλύτερος αριθμός προϊόντων λεύκανσης δέρματος που δοκιμάστηκαν από την ZMWG και βρέθηκε ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου ήταν διαθέσιμα στο eBay, το Ubuy, το Shopee (ιδιοκτησία της Sea Limited) και το Flipkart. Προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο αγοράστηκαν επίσης στο Daraz και το Aliexpress, αμφότερα μέλη του ομίλου Alibaba, και δύο κρέμες αγοράστηκαν από τον ιστότοπο της Amazon στην Ινδία και το Amazon.com.

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα